Римският Колизеум ще получи високотехнологична арена

Властите искат да възстановят съоръжението така, както е изглеждало по време на гладиаторските битки

Римският Колизеум ще получи високотехнологична арена

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Древният римски Колизеум отново ще има под благодарение на нов, високотехнологичен проект, обявен от министерството на културата в неделя. „Това е необикновен проект", каза министърът на културата Дарио Франческини, като подробно описа плановете за създаване на гъвкав под, за да даде на туристите по-ясна представа за това как би изглеждала арената, когато гладиаторите са се биели до смърт там.

„Ще можете да се разходите по него и да отидете до центъра на Колизеума, виждайки го по същия начин, както посетителите до края на 19 век“, каза Франческини.

Подът беше премахнат от археолозите, за да се види по-добре лабиринтът от стаи и коридори, които се намират под арената и никога досега не е бил напълно заменен.

Италианска инженерингова фирма Milan Ingegneria спечели поръчката на стойност 18.5 млн.евро за проектиране на новата настилка и се ангажира да завърши проекта до 2023 г.

Дървената платформа ще бъде съставена от стотици летви, които могат да се въртят, за да внесат естествена светлина в подземните камери, които някога са използвани от гладиаторите и животните преди смъртоносната им битка.

Колизеумът е най-популярната туристическа атракция в Италия, привличайки около 7.6 млн. посетители през 2019 г., преди да удари коронавирусът.

Построена преди 2000 години, каменната арена е била най-големият амфитеатър в Римската империя. Имала е до 70 000 места и е била домакин на гладиаторски битки, екзекуции и лов на животни. Може да се напълни и с вода, за да възстанови морските битки.

Коментари: 0