COVID трагедията в Индия се разраства

Опозицията призовава премиера да наложи пълен локдаун

COVID трагедията в Индия се разраства

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Индийският опозиционен лидер Рахул Ганди призова за блокиране на цялата страна, тъй като новозаразените с COVID-19 във вторник надхвърлиха 20 милиона. Така южно азиатската държава стана втората в света, след САЩ, преминала тази мрачна граница. Смъртоносната втора вълна от инфекции в Индия повиши заразените с 10 милиона за 4 месеца, докато достигането на първите десет милиона отне 10 месеца, съобщава Reuters.

Във вторник Индия съобщи за 357 229 нови случая за 24 часа, а починалите достигнаха 3449 души и общо 222 408 от началото на пандемията, показват данните на министерството на здравеопазването.

Медицински експерти казват, че реалният брой може да е 5 до 10 пъти по-висок от отчетените.

Единственият начин да се спре разпространението на COVID-19 сега е пълното блокиране. Бездействието на правителството убива много невинни хора“, заяви депутатът от Конгреса Ганди в Twitter.

Правителството на министър-председателя Нарендра Моди не е склонно да наложи национално затваряне заради очаквания икономически спад, но няколко щата вече са наложили различни социални ограничения.

Нарастването на случаите със силно заразния индийски вариант на COVID-19 затрупа здравната система, пресуши доставките на медицински кислород, който е жизненоважен за оцеляването на заразените. Всичко това доведе до пациенти, умиращи в линейки и паркинги извън болниците и редове от погребални клади в паркове и паркинги, на които се кремират труповете на починалите от болестта.

Моди е критикуван, че не е действал по-рано, за да ограничи последната вълна на инфекциите и че е допуснал милиони хора, голяма част от които без предпазни маски, да присъстват на религиозни фестивали и многолюдни политически митинги през март и април.

„Това, което последните седмици разкриват, е, че както Центърът, така и щатите, са ужасно неподготвени за втората вълна“, се казва в редакционна статия в „Таймс Индия“ във вторник.

Предлагайки искрица надежда, здравното министерство заяви, че положителните случаи спрямо броя на тестовете са паднали в понеделник за първи път от 15 април.

Случаите с коронавирус в някои региони намаляват, заяви представител на федералното здравно министерство в понеделник, добавяйки, че някои щати като Чатисгарх, Делхи, Махаращра и най-населеният - Утар Прадеш - забелязват спад в броя.

Екип от държавни съветници смята, че случаите могат да достигнат своя връх до сряда тази седмица, няколко дни по-рано от предишната оценка, тъй като вирусът се е разпространил по-бързо от очакваното.

Нарастването на инфекциите в Индия съвпадна с драстичния спад на ваксинациите поради проблеми с доставките и доставката.

Въпреки че е най-големият производител на ваксини в света, Индия няма достатъчно за себе си. Публичните прогнози на двамата настоящи производители на ваксини показват, че общата им месечна продукция от 70-80 милиона дози ще се увеличи след два месеца или повече, въпреки че броят на хората, отговарящи на условията за ваксини, се удвои до около 800 милиона от 1 май.

Само 9.5% от населението на 1.35-милиардната държава са получили поне една доза.

Коментари: 0