Бил Гейтс: Търговската война е \"бреме\" за глобалния растеж и работните места

Нови мита ще имат последствия за редица индустрии, особено тези със сложни вериги а доставки, коментира милиардерът

Бил Гейтс: Търговската война е \

Снимка: Twitter профил

Милиардерът Бил Гейтс нарече напрежението в глобалната търговия "страшно", казвайки, че то би могло да повлияе на икономическия растеж и заетостта.

В интервю за CNBC TV18, филиал на CNBC, което се излъчи в сряда, Гейтс заяви, че глобалната икономика "се справя доста добре сега", но може да бъде засегната от митата.

"Разбира се, тези търговски проблеми са страшни, защото ако накарате хората да се обърнат само навътре, да повишават митата, световната икономика няма да се справи толкова добре. Има огромни предимства в свободната търговия", каза Гейтс.

Редица страни бяха въвлечени в търговска война, която в голяма степен бе инициирана от президента на САЩ Доналд Тръмп. Миналата седмица Китай заяви, че е готов да отвърне с мита върху американски стоки за около 60 млрд. долара, само дни след като американската администрация разкри, че Тръмп обмисля да увеличи наложените вече мита, като обложи с 25% тарифи китайски стоки да още 200 млрд. долара. Европейският съюз, Канада и Мексико също бяха въвлечени в различни търговски спорове със САЩ, припомня CNBC.

Нови мита биха могли да имат последици за редица индустрии, особено тези със сложни вериги за доставки, според основателя на Microsoft.

"Реториката, че ще използваме търговски мита и ще принудим някого да направи нещо, може да доведе до ескалация, да се озовем с много мита и това да попречи на вноса и износа, което само по себе си ще бъде сериозна тежест за икономическия растеж и следователно за създаването на работни места ", коментира Гейтс.

Неговите коментари идват след като редица международни организации също предупредиха за въздействието на тотална търговска война върху световната икономика. Международният валутен фонд (МВФ) заяви през юли, че продължаващите заплахи от страна на САЩ към търговските им партньори по отношение на митата биха могли да намалят глобалния растеж с до 0,5% до 2020 г., или около 430 млрд. долара загубен брутен вътрешен продукт (БВП).

Световната търговска организация (СТО) публикува доклад през юли, показващ увеличение на мерките, ограничаващи търговията, между октомври 2017 г. и май 2018 г. между Групата на 20-те страни (Г-20). Генералният директор на Световната търговска организация Роберто Азеведо изрази "сериозна загриженост" в изявлението си тогава.
Коментари: 0