В подножието на Пирин едно „Козле“ създава иновации
Биофермата на семейство Мутафчиеви край Банско доказва, че иска ли човек да постигне нещо, намира начин

© ECONOMIC.BG / Козле
Трудно е да развиваш животновъдна ферма с целогодишен цикъл на работа. Но триж по-трудно е да превърнеш произведената суровина в биопродукти, да правиш нови разработки и за всичко това да намираш начин да го реализираш на пазара.
Малката семейна фирма „Козле“ обаче се е развила благодарение на своите трима директори, както семейство Мутафчиеви обичали да се наричат. Бизнесът е основан от Иван и Тодорка. Техният син Георги също е част от него, като той се е заел с маркетинга и с цялата публична активност на дружеството. В негово лице баща му вижда достоен приемник на семейния бизнес и 21-годишният Георги вече е пръв сред „директорите“ в „Козле“.
В подножието на Пирин
Фермата се намира на половин километър от град Банско. Създадена е през 2009 г. и разполага с 3 основни постройки – две са за животните и една за работниците. Започват да развиват стадото с кози от автохтонната порода Местна дългокосместа и Калоферска дългокосместа. Сега броят им е около 150. „Козле“ членува в Асоциацията за автохтонни породи кози в България.
Важно е животните да са елитни и селекцията да се прави от експерт, а добрият подбор също така изисква и поне 5-10 години време“, уверява Иван Мутафчиев.
Имат център за посетители, в който периодично пристигат туристически групи. Особено през летния сезон „Козле“ е привлекателно място за хора от чужбина, любопитни да видят българска биоферма. Сами произвеждат фураж: притежават ливади за сено и земя, на която отглеждат царевица, пшеница, ечемик.
Не използваме никакви изкуствени торове, нито химикали, затова и продуктът е наистина натурален“, обясняват собствениците.
Преработка на млякото
Мандрата се намира в Разлог и е завършена през 2012 г. Предприятието е с капацитет за преработка на около 400 литра мляко дневно и е оборудвано със съвременна техника за биопроизводство. Изградена е по европейски проект и отговаря на всички изисквания за качество. Никой преди тях не е пожелал да направи малка семейна мандра, която да покрие толкова високи изисквания, нито пък в района има друга биоферма за кози и разчитат само на мляко, което сами си произведат. Към мандрата има и дегустационен център за посетители.
Човек, който иска да постигне нещо, търси начин то да стане. Не иска ли – търси причини. Бизнесът ми дава свобода, но и усещането, че силата да успяваме е в нас самите“, казва Иван Мутафчиев.
Първите пет години
Козата е чисто животно и затова се насочихме към продукти от козе мляко.
Трудностите са много, но когато си решен да осъществиш мечтата си, нещата се получават… Така Иван Мутафчиев се връща към първите стъпки в създаването на малкия семеен бизнес. Съпругата му Тодорка винаги е вярвала, че когато преследваш висока цел, започваш да срещаш мислещи хора, които се опитват да ти съдействат. И двамата имали убеденост, че трябва да минат поне пет години, за да улегнат основите на бизнеса. Така се родила и тяхната формула за стартиращите фирми:
Ако си търпелив и издържиш пет години, ако през това време постигнеш добро ниво, после ще ти е по-леко.“
Кой кой е
Иван Мутафчиев по професия е мебелен инженер и около десет години е бил управител на фабриката за дървени играчки в Ябланица. Не устояли на китайската конкуренция, фирмата преустановила дейността си. Но това подтикнало двамата съпрузи да дадат ход за собствената си предприемчивост, така решили да опитат да създадат свой малък семеен бизнес. Тодорка е с две висши образования – инженер-химик и психолог, не се е плашила от голямата неизвестност пред техния малък бизнес, в „Козле“ поела функциите и на главен технолог в мандрата.
Георги е иноваторът в семейството. Освен ангажираността към семейния бизнес, той е двигател и на две други дейности, свързани с нови разработки. При тази своя натовареност засега е решил да отложи следването си.
Напред и все напред
С мляко собствено производство мандрата поддържа своя асортимент от биопродукти – пастьоризирано прясно мляко, кисело мляко, козе сирене и биосуроватка. Процесът по сертификация не е лек, въпреки това избират да са био, за да може клиентите да имат по-голямо доверие в продуктите. Количествата, които успяват да произведат, са малки, но пък позволяват да се поддържа високото качество. Процесите вече са установени, производството върви, трудностите не свършват, нови изпитания се появяват, но Иван и Георги Мутафчиеви продължават напред.
Иновации в действие
Обичам иновациите. В работата с козето мляко видях възможност то да се използва и при направата на козметични продукти. През тази година започваме тяхната разработка и предстои те да станат факт“, разказва Георги.
Негова е идеята за използването на интелигентна система за мониторинг на условията в и около фермата. Тя работи на базата на изкуствен интелект, като има няколко канала за наблюдение на природните условия за всеки месец от годината. Посочва най-подходящото местоположение за паша, за сеносъбиране, след като анализира снимки на околността, заснети с дрон и сателит.
Посоката
На този етап семейство Мутафчиеви се въздържа да увеличават стадото, тъй като засега са постигнали баланс. Наемането на нови хора ще доведе допълнителни усложнения, защото проблемът с човешките ресурси не е за пренебрегване. Хора за такава дейност трудно се намират.
Малкият бизнес съвсем не е малка работа. Всички големи бизнеси някога са били малки. Малкият бизнес ни дава много, защото ни зарежда с удовлетвореност от това, което вършим“, уверяват основателите на семейното предприятие.
Включването на Георги в семейния бизнес е доказателство за голямата синергия между младежкия хъс и здравата основа, която големият опит дава. „Козле“ ще продължи да променя традиционните представи за ферма и мандра, защото технологиите в тях ще навлизат все по-уверено.