Бирена компания направи бутилка от хартия

В опит за устойчивост

Бирена компания направи бутилка от хартия

Снимка: Carlsberg

Carlsberg се приближава до целта си да продава бира в хартиени бутилки. Датската компания разкри вчера два нови прототипа за рециклируема бутилката от дървесни влакна, която се надява в крайна сметка да представи на пазара. 

Едната версия е облицована с тънък филм от рециклирана PET пластмаса, за да не проникне бирата в материала. Другият използва подплата на био основа. Прототипите ще бъдат тествани.

За Carlsberg иновацията е начин да намали влиянието си върху околната среда и да представи на потребителите интересен нов вариант.

Бутилките от влакна са по-добри за околната среда от алуминия или стъклото, защото се добиват по устойчив начин и защото материалът има „много слабо въздействие върху производствения процес“, обясни Мириам Шингълтън, вицепрезидент по разработки в Carlsberg, цитирана от CNN.

Carlsberg започва работа по новия тип опаковки през 2015 г. и все още смята ,че има няколко години, преди да започне да продава тази бутилка на клиентите. Една от причините да е необходимо толкова време за разработването на ефективна хартиена бутилка, е защото Carlsberg трябва да се увери, че новата опаковка не променя вкуса на газираната напитка и защото видовете материали, които търси, като полимера на биологична основа, не се предлагат в търговската мрежа.

За да придвижи нещата напред, Carlsberg си партнира с експерти по опаковане и други компании. Компанията заяви, че Absolut, Coca-Cola и L'Oréal обединяват усилията си за разработване на ефективни хартиени опаковки. Повече партньори могат да помогнат за увеличаване на търсенето на основните материали, от които се нуждаят.

Коментари: 0