Бисер Петков: Между 600 и 800 хил. са работещите бедни

Те не могат да се издържат с доходите, които получават

Бисер Петков: Между 600 и 800 хил. са работещите бедни

Снимка: Economic.bg/архив

2645 ~ 2 мин. четене
Различните оценки посочват между 600 000 и 800 000 т.нар. "работещи бедни" в България. Това са хора, които не могат да се издържат с доходите, които получават, обяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков пред бТВ тази сутрин.

Той припомни, че заплатите обаче отбелязват постоянен ръст, а за догодина е заложено минималната заплата да достигне 610 лева.

Продължава да има неравенство - така е в Северозападна България, където доходите са значително по-ниски от тези в другите части на страната, докато в София са най-високи и поради непрекъснатите инвестиции доходите най-много растат.

Министърът цитира изследване, според което България е рекордьор по ръст на минималната работна заплата. Проблемът е, че тръгваме от много ниско ниво, коментира министърът.

Петков допълни, че ведомството му непременно ще настоява в бюджета за догодина да бъдат увеличени средствата за хората с увреждания, както и средствата за политиките, свързани с децата и семейството. 

"Ще разговаряме с финансовия министър и за отпускане на повече средства за нуждите на самото министерство и ръст на доходите на служителите в социалната сфера, като най-вече говоря за Агенцията за социално подпомагане. Тепърва предстоят тези разговори", обяви социалният министър.

"Законът за личната помощ действа от началото на тази година. Към днешна дата към 124 000 хора с увреждания са преминали през индивидуална оценка. Няма опасност някой гражданин с увреждания да не мине такава оценка. Към момента 24 000 лица ползват услугите "личен асистент", които се финансират от държавата. "Личен асистент" може да бъде човек от семейството, близък, професионалист - няма ограничения. Единственото ограничение е асистентът да не е под запрещение. Част от тези хора, които има асистент, имат право да получат и "лична помощ". Те трябва да минат индивидуалната оценка и да преминат плавно към личната помощ. Призовавам ги да преминат индивидуалната оценка до края на годината. Целта на това е да не се финансира една и съща услуга по няколко пъти", каза още Бисер Петков.
Подкрепи Economic.bg