Bitcoin не може да осигури анонимност на потребителите

IP адресът на потребителите може да бъде установен при 60% от транзакциите

Bitcoin не може да осигури анонимност на потребителите
Автор: Божидара Иванова
Виртуалната криптовалута Bitcoin не може да осигури висока анонимност на транзакциите между потребителите. Изследване на експерти от Университета на Люксембург показва, че потребителските IP адреси могат да бъдат идентифицирани с точност до 60%. 

Експертите са наели сървър при провеждане на тестовете, като са платили 1500 евро за трафик и с помощта на няколко компютъра са демаскирали IP адресите. Когато атакуващите използват всички необходими средства, за да останат незабелязани, ефективността на разпознаване на IP адреса пада на 11%, пише Bloomberg.

Експерименталната технология позволява да бъдат разкрити голяма част от потребителите на Bitcoin и принадлежащите им псевдоними и IP адреси. Потребителите в мрежата могат да бъдат идентифицирани по техните "входни възли", като по този начин се установява и произходът на транзакциите.

Анонимната мрежа TOR може да защити потребителите от подобни атаки. По думите на експертите обаче, техният механизъм преодолява и TOR защитата, ако атакуващият не се нуждае от запазване на своята анонимност. Изследователите от Люксембург вече обсъждат с разрботчици на биткойн внедряване на нови защитни мерки. 
Коментари: 0