Bitcoin прехвърли 1 700 долара

Криптовалутата поскъпва заради нови спекулации около търговията й в САЩ

Bitcoin прехвърли 1 700 долара
2201 ~ 1 мин. четене

Виртуалната валута bitcoin изглежда неудържима. В рамките на една седмица стойността на криптовалутата се е покачила с близо 20% спрямо долара, а за една година поскъпването е с над 80%. Във вторник търговията се движеше над 1 740 долара за bitcoin, като подобна стойност не е достигана никога досега.

Валутата получи подкрепа от спекулациите, че Комисията за ценни книжа и фондови борси на САЩ  (SEC) може да отмени решението си, взето в средата на март, и все пак да разреши да бъде създаден първият борсово търгуван фонд (ETF) върху bitcoin.

Подемът при виртуалната валута се случва въпреки множеството негативни новини в последните месеци. Първо Китай обяви, че ще наложи допълнителни регулации върху търговията на борсите в страната, за да пресече прането на пари. После SEC отхвърли възможността да бъдат създадени два фонда, базирани на bitcoin. А за капак се появиха идеи bitcoin да се раздели на две два алгоритъма при създаването на единици.

Разбира се, имаше и добри новини, освен сегашните спекулации за евентуална отмяна на решението в САЩ. В началото на април Япония обяви bitcoin за официално платежно средство в страната, а няколко дни по-късно руската централна банка заяви, че може да легализира криптовалутата.

Подкрепи Economic.bg