Bitcoin ще избухне до $100 000 през 2018 г., прогнозира търговец

През лятото Дейв Чапман позна, че цената на криптовалутата ще достигне петцифрена сума

Bitcoin ще избухне до $100 000 през 2018 г., прогнозира търговец
„Не бих се изненадал да видя заглавие с шест цифри“, коментира Дейв Чапман, управляващ директор на фирмата за търговия с криптовалута Octagon Strategy, който прогнозира, че цента на bitcoin може да достигне 100 000 долара преди края на 2018 г. 

Манията по криптовалутата се разраства, но по-важното е, че bitcoin започва да придобива все по-голямо признание, смята търговецът, цитиран от CNBC. 

На Чапман принадлежи и една от смелите прогнози през лятото, когато дигиталната парична единица се търгуваше около 4 000 долара. Тогава отново той предрече, че цената на валутата ще скочи до петцифрена сума през следващите месеци. И позна. 

Миналата седмица bitcoin премина поредната психологическа граница – от 17 000 долара. В момента bitcoin се търгува за 16 500 долара, сочи справка с индекса на цените на валутата CoinDesk, който следи курсовете от дигиталните борси Bitstamp, Coinbase, itBit и Bitfinex. Припомняме, че в неделя вечерта стартира и търговията с bitcoin фючърси, която бележи голям интерес от страна на купувачите към момента. Данните сочат, че едва час след старта ѝ например са били сключени 672 януарски фючърса. 

Цената на криптовалутата е нараснала с повече от 1 000% през тази година, а повишеният интерес на институционалните и дребните инвеститори прави търговията с bitcoin все по-апетитна. 

Според Чапман цената е най-малко интересният компонент около bitcoin. „Аз съм по-развълнуван какво означава това за хората, които не са финансово приобщени“, коментира той визирайки търговията с криптовалута. „Ако се концентрираме върху цената, не можем да проследим цялата картина“, изтъква още той.  

Не всички обаче са така благоразположени към дигиталните пари и в частност към bitcoin. „Това е токсична концепция за инвеститорите“, смята бившият главен икономист на Morgan Stanley Стивън Роуч, в момента старши научен сътрудник в университета Йейл. „Това е опасен спекулативен балон на въображението“, изтъква още той, като добавя, че на тази концепция ѝ „липсват присъщи икономически стойности“. 

Чапман, от своя страна, също е убеден в собственото си мнение, като настоява, че bitcoin расте. Тъй наречените от него „академични икономисти“ не виждат потенциала на криптовалутата, смята той.

„Bitcoin позволява незабавен трансфер на стойност от един човек по света към друг без посредник“, посочва Чапман, добавяйки че това е едно от истински ценните предимства на криптовалутата. 

Коментари: 0