Битката за Just Eat се ожесточава

Единият от кандидатите подобри офертата си за покупка

Битката за Just Eat се ожесточава

Снимка: Just Eat

Битката за контрол върху британската фирма за доставка на храна Just Eat се ожесточава, тъй като единият от двамата кандидати - Prosus, повиши предложението си до 5,1 милиарда паунда. Би Би Си дори се пошегува, че ситуацията заприличва на класически "любовен триъгълник".

Prosus се стреми да попречи на договореното сливане между Just Eat и холандския конкурент Takeaway.com - сделка, която би създала една от най-големите компании за доставка на храна в света, пише "Гардиън".

Prosus, търгувано в Амстердам поделение на южноафриканската технологична група Naspers, пусна конкурентна оферта в размер на 710p за акция през октомври и повиши условията си до 740p на акция, което надхвърля офертата на Takeaway.com от £ 4,8 млрд. Prosus твърди, че офертата й е била "единствената, която осигурява сигурност пред неоспоримите промени в индустрията".

Just Eat заяви, че бордът й проучва увеличеното предложение и посъветва акционерите да не предприемат никакви действия.

Изпълнителният директор на Prosus,Боб ван Дайк, заяви: „Имахме възможността да изслушаме възгледите на акционерите на Just Eat, да споделим нашата гледна точка за глобалния сектор за доставка на храна и да разсъждаваме върху безспорните предизвикателства, пред които Just Eat се изправя, както ясно се вижда от резултатите от третото тримесечие. Също така проведохме обширни дискусии със собствените си акционери по отношение на нашата дългосрочна стратегия за доставка на храна и ролята на Just Eat в това.“

Prosus намали искането за придобиване от 75% до мажоритарен дял (50% плюс една акция на Just Eat). Акционерите могат да се произнесат до 13.00 ч. на 27 декември.


Takeaway.com настоява, че предложението й за покупка на всички акции остава „далеч по-добро“. 

Бордът на Just Eat продължава да препоръчва холандската оферта, въпреки по-добрите условия на Prosus.

Акциите на Just Eat затвориха на цена от 777p в петък, което оценява компанията на £5,3 млрд., и се повишиха до 784,4p в понеделник сутринта.

Cat Rock, един от големите 10 акционери в Just Eat, поддържа подкрепата си за офертата на Takeaway.com, заявявайки, че ще подкрепи Prosus само ако предложението й бъде повишено до 925p на акция.

Prosus стана най-голямата публично европейска фирма за потребителска търговия, след като се листна на борсата в Амстердам със стойност над 100 милиарда евро (84 милиарда британски лири) през септември и се контролира от Naspers, една от най-скъпите компании в Африка.

С нарастващата конкуренция от Uber Eats и Deliveroo, се случиха много сделки на бързо развиващия се пазар за доставка на храна онлайн. Just Eat купи британския конкурент HungryHouse през януари 2018 г., докато Takeaway.com придоби бизнеса на Delivery Hero за доставка на храна в Германия миналия декември.

Prosus има 22% дял в бизнеса DeliveryHero извън Европа, заедно с дялове в индийската Swiggy и iFood в Латинска Америка.
Коментари: 0