Биткойн падна под $40 000 за първи път от февруари

За 24 часа бяха изтрити 280 млрд. долара от пазарната стойност на криптовалутата

Биткойн падна под $40 000 за първи път от февруари

Снимка: Unsplash

5136 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Биткойн поевтиня рязко в сряда сутрин, затвърждавайки негативната си тенденция от близо седмица насам. Най-голямата дигитална валута се срина с 13% към 10.00 ч. българско време до под 40 хил. долара за брой, показа справка на economic.bg в платформата CoinDesk. Това се случва за първи път от началото на февруари.

Негативните новини за криптовалутата в последните дни навредиха на настроенията към нея. Основен „виновник“ за тях е изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск, който на 12 май заяви, че компанията му вече няма да приема биткойн като средство за разплащане заради притеснения от екологична гледна точна – заради огромния обем електричество, което се използва да добиването му. Коментарът му изтри около 300 млрд. долара от целия криптопазар тогава.

Съобщението за спиране на плащането с биткойн дойде само три месеца, след като Tesla разкри, че е купила монети на стойност 1.5 млрд. долара и ще започне да приема валутата в замяна на своите продукти.

В началото на тази седмица главният изпълнителен директор на Tesla поясни, че компанията „не е продала нито един биткойн“ след намеци за точно обратното.

Освен коментарите на Мъск във вторник три китайски банкови и разплащателни институции предупредиха финансовите институции да не извършват бизнес, свързан с виртуална валута. Твърдата позиция на Пекин по отношение на цифровите валути не е нова - още през 2017 г. властите затвориха местните борси за криптовалути.

Заедно с най-голяма криптовалута, рязко надолу пое и втората – етер, която спадна с близо 15% до 3001.07 долара. Шеговитата криптовалута доуджкойн изтри над 18% от стойността си до 0.4076 долара.

Така общо около 280 млрд. долара бяха изтрити от целия пазар на криптовалути за последните 24 часа.

Биткойн обаче все още е с над 40% нагоре от началото на годината и 320% за последните 12 месеца.

Коментари: 0