Бившият шеф на Фед: Тръмп не разбира от икономика

Джанет Йелън също смята, че фокусът на президента върху търговския дефицит с Китай е погрешен

Бившият шеф на Фед: Тръмп не разбира от икономика

Джанет Йелън

Снимка: БТА

Бившият председател на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън остро разкритикува икономическите познания на президента Доналд Тръмп. Тя заяви, че не разбира сегашната икономическа политика и цел на Фед.

Йелън също така заяви, че фокусът на президента върху търговския дефицит на САЩ с Китай е погрешен, пише BBC, и припомня, че Вашингтон и Пекин вече година водят търговски спор, който доведе до въвеждането на всичко вносни мита от страна на двете страни.

Йелън, която напусна Федералния резерв през 2018 г. и сега е в изследователската група на Брукинг Институт, също така заяви, че атаките на президента Тръмп срещу сегашния председател на Фед Джером Пауъл са вредни за доверието на обществеността в централната банка.

На въпроса на Marketplace, американския радио-партньор на Би Би Си, дали Тръмп има схващане за макроикономическата политика, тя отговори: "Не, не смятам". И продължи, казвайки, че Тръмп изглежда не разбира двете отговорности на Фед за контролиране на инфлацията и подкрепа на заетостта.

"Е, аз се съмнявам, че той дори би могъл да каже, че целите на Фед са максимална заетост и стабилност на цените, което са целите, които Конгресът е възложил на Фед", каза Йелън пред програмата.

Припомняме, че Тръмп публично в свои туитове разкритикува политиката на Фед и председателя на банката по повод лихвената политика.

По отношение на търговския дефицит с Китай Йелън коментира: "Когато постоянно чувам, че вниманието на президента и някои негови съветници е фокусирано върху отстраняването на търговските дефицити с други търговски партньори, мисля, че почти всеки икономист ще ви каже, че няма смисъл в двустранните търговски дефицити и това не е подходяща цел на политиката".

Йелън беше назначена за председател на Фед от президента Обама през 2014 г. и стана първата жена на този пост.

Президентите традиционно запазват на поста председателя на Федералния резерв, когато встъпват в длъжност, но президентът Тръмп, отказа да се придържа към тази традиция. Смята се, че една от причините е нейната съпротива срещу дерегулирането на финансовия сектор, коментира BBC.
Коментари: 0