Бизнес от нулата

Ник Чакъров сбъдна мечтата си да работи това, което му доставя удоволствие, и намери начин да помага на другите да се развиват

Бизнес от нулата

Снимка: Личен архив

Автор: Яна Колева

Мисли как да дадеш повече стойност и по-високо качество, като си и по-бърз от конкурентите. Това съветва Ник Чакъров, който напоследък нашумя със своето практическо ръководство „Онлайн бизнес от нулата“.

Но кой е той и как стигна дотам да учи другите?

Накъде

Предприемачеството е най-добрата възможност за личностно развитие, тъй като позволява да търсиш нови решения. Проблеми винаги ще се появяват и въртележката е голяма -  днес може да си на върха, а утре всичко да се провали. Неуспехите обаче са нашите най-добри учители, твърди Ник Чакъров от позицията на натрупания опит. Още като ученик мечтаел да стане предприемач, но нямал подкрепа и не знаел как. Всички в близкото му обкръжение ходели на работа. На работа тръгнал и той още щом станал студент, тъй като трябвало сам да се издържа. После, за да сбъдне мечтата да има свой бизнес, започнал да търси начин.

Опит

Работил какво ли не, озовал се и в IT сектора, но разбрал, че не там е неговото място. Продължил да експериментира с други дейности, бил подложен на много изпитания и разбрал, че успехът никога не идва даром. Канили го да се върне в компании, в които е работил, но той отказал да направи стъпка назад. Намерил поприще, на което да е силен, и днес вече помага на много хора да имат добър доход, като работят онлайн. И ето как гледа на всичко, което е зад гърба му: „Желанието да съм свободен ме отведе и ме задържа в онлайн бизнеса, където несигурността е огромна. Ако бях останал в корпоративната среда, щях да имам добра заплата за себе си, но нямаше да мога да помагам на другите по начина, по който сега го правя“. Чрез книгата и обученията, които предлага, той е полезен на търсещите най-кратък път към успешната онлайн търговия в Европа и САЩ. Предупреждава за опасностите и осветява възможностите.

Партньорства

Хората са различни и имат специфични нужди в различните етапи от живота си. Това важи и за предприемачеството. Когато започваме да правим бизнес, трябва са сме наясно кой от трите ресурса може да ни осигури партньор: връзки (човешки капитал), паричен ресурс или технически познания. Ако ВРЕМЕ, тоест работа, е единственият капитал, с който той може да допринесе, значи, че имаме нужда просто от служител. Партньорства се създават лесно със стискане на ръцете, но много бързо се развалят, когато парите започнат да идват, споделя Ник. Според него идеалният партньор е този, с когото се допълвате. Затова внимателно подберете точния за вас човек. На всички, които искат да станат предприемачи, препоръчва да не напускат работа импулсивно, а внимателно да обмислят как да скочат в неизвестното.

Цената, която харизматичният Ник Чакъров е платил, за да има свой бизнес, са скъсани партньорства и загубени приятелства, платил е с работа по 14-15 часа в денонощието и липса на социален живот, преди да започне да делегира част от работата на друг.  Но както по всичко личи, струвало си е цената.

 

Стъпки към онлайн търговията

1. Информирайте се добре, преди да започнете. Това ще ви спести лутане и ще ви предпази от грешки.

2. Изяснете какво точно искате да постигнете.  Едно е, ако търсите допълнителен доход, и съвсем друго - ако ще е заместител на досегашната ви работа. Защото бизнесът изисква да му дадете онова, от което той се нуждае като време и средства.

3. Никога не рискувайте с големи суми. Започнете с малка инвестиция и намерете начин при минимално вложение да тествате даден продукт или услуга, преди да инвестирате много в него.  Напредвайте с малки и комфортни крачки.

4. Постоянството е важно условие за успеха. Онлайн търговията носи рискове и ако не сте готови за такава несигурност, не започвайте. Ако се откажете при първото спиране на вашия акаунт, то този бизнес не е за вас.

Коментари: 0