Бизнесклиматът в България се подобрява

София е домакин на форум на МВФ и Световната банка

Бизнесклиматът в България се подобрява

Снимка: БГНЕС

148 ~ 1 мин. четене

Бизнесклиматът в България се подобрява, налице са положителни очаквания за развитие във всички сектори на икономиката, особено в промишлеността и строителството. Това е съобщил финансовият министър Владислав Горанов при откриването на днешната редовна среща на Международния валутен фонд и Световната банка, предаде Дарик. София е домакин на тазгодишната среща.

В момента има умерен оптимизъм по отношение на глобалното развитие, но всяка страна се изправя пред комплексни и многопосочни проблеми, каза в словото си Горанов. Световната икономика постепенно се възстановява, по-ниските цени на петрола са в подкрепа на икономическия растеж, въпреки това възстановяването остава неравномерно, посочи той. Високите нива на публичен дълг в много страни, младежката безработица и застаряващото население са част от причините за бавното възстановяване според Горанов.

Министърът коментира, че по време на кризата е бил натрупан опит, макар и на висока цена, а сега инвестициите и работните места няма да могат да бъдат възстановени в пълен размер. За преодоляване на предизвикателствата са необходими споделени усилия, подчерта българският финансов министър. Той отбеляза, че това е именно и една от ролите на МВФ и Световната банка. Инициативите за инвестиции на ЕС са ключови за преодоляване на проблемите, смята Горанов.

Подкрепи Economic.bg