Близо 40% от руснаците не искат Путин да управлява още един мандат

Подкрепата за него достигна своя минимум от 2001 г. насам

Близо 40% от руснаците не искат Путин да управлява още един мандат
832 ~ 1 мин. четене
38% от руснаците не искат президентът Владимир Путин да управлява още един мандат, съобщи най-голямата независима социологическа агенция в Русия, цитирана от в. "Ведомости".

Путин, който е на власт като президент вече почти две десетилетия, ще достигне конституционния праг за два последователни президентски мандата през 2024 г. Той беше преизбран миналата година с повече от три четвърти от гласовете на избирателите.

Резултатите на общонационално допитване, извършено този месец от „Левада център“ обаче, показват растящо недоволство от руския лидер. Процентът на руснаците, които не искат Путин да продължи да управлява след сегашния си мандат, е най-голям от последните пет години, след засилването на национализма в резултат на анексията на Крим от Русия през 2014 г.

Отрицателна тенденция

Напоследък надеждата, че Путин ще изведе страната от влошаваща се икономическа ситуация, се замъгли в обществото и след пенсионната реформа президентът престана да бъде неуязвим за критики. Според директора на социологическата агенция Лев Гудков негативната тенденция спрямо президента ще се засилва с новата група от хора на възраст 25 – 30 години, които ще зададат тон за промяна. 

„Авторитетът на Путин почива на липсата на алтернативи“, смята Гудков. „Никой от вероятните наследници не може да стъпи на политическата сцена, така че престижът на президента днес е до голяма степен инертен, няма нови постижения. Жизненият стандарт се влошава и се появява раздразнение, което властите няма как да неутрализират“, допълва той.
Подкрепи Economic.bg