Bluetooth технологията с най-голямата си актуализация от 20 години

Новият стандарт обещава по-добро качество на звука

Bluetooth технологията с най-голямата си актуализация от 20 години

Снимка: Unsplash

Bluetooth технологията скоро ще разгърне едни от най-големите актуализации в своята близо 20-годишна история. 

Става дума за нов стандарт, наречен Bluetooth LE Audo и идващ като подобрена версия на досегашния Classic. Абревиатурата „LE” идва от „Low Energy”, или „малко енергия“. 

Освен с ниския разход на енергия новият стандарт се характеризира с предоставянето на по-високо качество на звука. LE Audio ще даде възможност за поддържане на многопоточна аудио връзка, предавайки звук към множество технологии и устройства за слушане.  В добавка на това, новата технология също така помага за удължаването на живота на батерията.
 
Промените идват в контекста на миграцията към безжични аудио системи. Все повече компании премахват 3.5-милиметровия жак за слушалки от новите модели смартфони. 

Bluetooth LE оперира на по-нов вид аудио сигнал в сравнение с класическата технология, уточнява CNN. 

Възможността за многопоточно аудио например ще улесни хората да потребяват един и същи аудио източник едновременно. Така чрез Bluetooth ще може да се излъчва музика в концертна зала или мол на всеки, който притежава комплект слушалки. Подобни споделени преживявания набират все по-голяма популярност по света. 

Отварят се и възможности за разработването на Bluetooth слухови апарати в контекста на нарастващия брой хора със загуба на слуха.  

Неудобството от новия стандарт е, че той няма да се поддържа от старите Bluetooth слушалки, тъй като устройствата няма да може да се актуализират софтуерно до следващата версия. Ако човек иска да използва LE Audio, ще трябва да инвестира в нови. А хардуер с внедрена в него подобрената технология се очаква да се появи по-късно през годината. 
Коментари: 0