БМФ получи и последния си нов 45 000-тонен кораб

„Околчица“ е шестият кораб за превоз на насипни товари по проекта Bluetech 45

БМФ получи и последния си нов 45 000-тонен кораб

Снимка: БМФ

3932 ~ 1 мин. четене
Параходство БМФ

„Параходство Български морски флот“ АД получи шестия и последен 45 500-тонен кораб за превоз на насипни товари, с което успешно приключи обновлението на флота си по проекта Bluetech 45. През идната година предстои доставка на кораби от нова серия.

Днес в китайската корабостроителница Jiangsu Yangzijiang Shipbuilding беше вдигнат флагът на последния 45 500-тонен кораб за превоз на насипни товари „Околчица“. След „Милин камък“ (петият в серията) и „Околчица“ е оборудван със скрабър (устройство за прочистването на изгорелите газове, с цел намаляване на замърсяването на въздуха със серни оксиди - SOx).

Освен това, новопостроеният кораб разполага и със собствени грайфери, което увеличава възможностите му за товаро-разтоварни операции на необорудвано пристанище.

Протоколът за приемане на кораба бе подписан от Димитър Тонев, ръководител на техническия екип на Параходство БМФ АД, отговарящ за надзора по проектиране и строеж на новите кораби на Дружеството.

Неговият екип работи усилено и с дизайнерите на следващия проект на БМФ, като се очаква строителството на първия кораб от новата серия Odely 31.800 DWT Lake fitted bulk carriers да започне в края на следващия месец. Избрани са и имената на новите кораби, които ще бъдат доставени през 2021 и 2022 година.

Сегашният „Околчица“ е вторият с това име в историята на компанията. Първият е също кораб за превоз на насипни товари – 25 000-тонен, построен е в България. Той е в състава на Параходство БМФ от 30 март 1982 г. до 10 ноември 2012 г.

Подкрепи Economic.bg