БНБ: Банките могат да прилагат гъвкавост спрямо клиентите

Кризата ще засегне по различен начин кредитополучателите, заяви Димитър Радев

БНБ: Банките могат да прилагат гъвкавост спрямо клиентите
1704 ~ 2 мин. четене
В резултат на традиционно прилаганата от БНБ консервативна надзорна политика днес банковата ни система разполага със значителни по размер капиталови и ликвидни резерви, както и с високо доверие на клиентите, както граждани, така и фирми. Така банките имат възможност да прилагат гъвкавост и индивидуален подход с оглед намаляване на негативните ефекти от наложените ограничения, свързани с COVID-19. Това заяви управителят на Българска народна банка (БНБ) Димитър Радев по време на среща с президента Румен Радев. 

Двамата са обсъдили актуалното състояние на икономиката и банковата система на България и новите предизвикателства, произтичащи от ситуацията с COVID-19. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Управителят на БНБ е отбелязал, че кризата ще засегне по различен начин кредитополучателите, а силата на потенциални негативни ефекти върху тях ще зависи от изходната им финансова позиция и секторния им профил. Всичко това предполага нова, още по-висока степен на отговорност, аналитичност и благоразумно управление на работните процеси и рисковете в банките, е заявил Димитър Радев.

Президентът е подчертал, че държавата и институциите ѝ трябва да се мобилизират и проявят максимална ефективност в подкрепа на най-нуждаещите се и на онези, които ще понесат тежестта, както на преминаване през кризата, така и на възстановяването на икономиката на България след това.

Държавният глава е коментирал информацията от някои европейски страни за мерки за облекчаване на кредитополучатели, потенциално затруднени в погасяването на техните задължения. В този момент българските граждани, които ще загубят работа и доходи, също ще очакват разбиране от страна на банките, като отговорни и значими за обществото институции, в периода на предстоящите трудности, е посочил Румен Радев.

Управителят на БНБ е информирал президента за стриктните мерки в централната банка за защита на здравето на служителите и оптимизиране на организацията на работа с цел осигуряване изпълнението на всички критични за държавата и икономиката функции и задачи, произтичащи от законовия мандат на БНБ, включително операциите на валутния борд, поддържането на налично паричното обращение, гладкото функциониране на платежните системи и упражняването на банковия надзор.
Коментари: 0