БНБ пусна монета за Съединението

Тиражът е 3000 бройки, а цената й е 66 лева

БНБ пусна монета за Съединението
4028 ~ 1 мин. четене

Българска народна банка представи възпоменателна монета, посветена на 130 годишнината от Съединението на България.

Монетата е изработена от сребро с частично позлатяване. Номиналната й стойност е 10 лева, а емисията е от 2015 г. Теглото й е 23.33 грама, тиражът е 3000 бройки, съобщава главният секретар на банката Стефан Цветков. Новата монета ще бъде в обращение от 31 август 2015 г. Цената й е 66 лева и може да бъде закупена от БНБ, както и от дистрибуторите на монетарния двор в пресцентъра на БНБ.


Тя е изработена по художествен проект на Иван Чолаков и Симеон Кръстев. На лицето на монетата е изобразен гербът на БНБ, а на гърба са участниците в Българския таен централен комитет, както и лъвът от знамето на Голямоконарската чета, обграден от лозунга „Съединението прави силата“.

Подуправителят на БНБ Калин Христов припомни, че през тази година банката е издала две сребърни монети. Едната е посветена на 100 години българско кино, а втората – на 100-годишнината от началото на българското самолетостроене.

 До края на годината Народната банка ще представи и още една златна монета, от серията „Християнство”, посветена на Свети Мина.

Подкрепи Economic.bg