БНБ може да има нов управител до края на април

Димитър Радев и Николай Георгиев са добри варианти, обяви Владислав Горанов

БНБ може да има нов управител до края на април

Снимка: Икономика

3833 ~ 2 мин. четене

Българската народна банка (БНБ) може да има нов управител до края на април. Този срок представи пред журналисти в парламента министърът на финансите Владислав Горанов. Финансист номер 1 обясни, че вече се водят консултации с определени хора за шефското място в Централната банка.

Преди дни настоящият гуверньор на централната банка Иван Искров обяви, че е готов веднага да подаде оставка, след като властта определи неговия наследник.

„Водим консултации с няколко човека, които не е редно да коментирам преди да са се съгласят с евентуалната си кандидатура за този пост", отбеляза Горанов.

Все пак той призна, че появилата се в медийното пространство информация за две имена на работещите в Международния валутен фонд Димитър Радев и Николай Георгиев отговарят на истината. „И двамата са добър вариант", коментира финансовият министър и добави, че за съжаление държавата не разполага с безброй подготвени хора, които могат да заемат длъжността шеф на БНБ.

„В момента, в който имаме координирана позиция заедно с нашите партньори от Реформаторския блок и другите политически партии, защо не и опозиционните партии, ще предложим такава кандидатура за обсъждане в Народното събрание", обеща Горанов. Той се зарече, че за правителството е важно БНБ да е предвидим партньор, а за политическите партии е важно там да работят професионалисти, които да не допускат повече неблагоприятни течения във финансовата система.

С поглед към фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) министърът на финансите разказа, че днес тече приемане - предаване между синдици и квестори в КТБ.

По-рано днес министърът на финансите Владислав Горанов, главсекът на МВР Георги Костов, заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, двамата временни синдици Лазар Илиев и Росен Ангелчев и шефът на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков влязоха в КТБ.

Оттук нататък кабинетът е поставил задачи на синдиците много бързо да започнат отменителните искове срещу всички сделки, за които има съмнения, че увреждат масата на несъстоятелността на КТБ и сделки, които нарушават принципа на равнопоставеност между кредитори, стана ясно още от думите на финансист номер 1.

Той обясни още, че въпросното нарушаване на принципа на кредиторите е нарушаване и на принципа на финансовата стабилност.

Относно това дали държавата ще проверява произхода на парите на новопоявилия се инвеститор, който купи „Виваком" и „Дунарит", министър Горанов попита: Как да провериш едно евро като произход, при положение, че би могъл да го получиш на гарата в Брюксел като дарение от някого".

Коментари: 0