Boeing с поръчки за 50 самолета 737 Max на авиошоуто в Дубай

Някои от поръчките обаче зависят от това дали самолетът скоро ще полети отново

Boeing с поръчки за 50 самолета 737 Max на авиошоуто в Дубай

Снимка: БТА

В третия ден от авиошоуто в Дубай Boeing успя да си осигури оферти за 50 от своите самолети 737 Max. Новината идва ден, след като производителят получи поръчка за 10 от същия модел от ваканционната авиокомпания SunExpress.

Казахстанският превозвач Air Astana обяви във вторник с писмо намерението си да купи 30 самолета 737 Max. Другите 20 са поръчани от мистериозен купувач, пише CNBC, добавяйки, че всичко това представлява вот на доверие за машината, чиито дефекти предизвикаха най-голямата криза в авиационната индустрия тази година. 

Самолетите Boeing 737 Max бяха бяха заземени и спрени от летене в световен мащаб през март тази година след две фатални катастрофи в рамките за пет месеца, при които загинаха 346 души.

Ангажиментът на Air Astana, оценен на 3.6 милиарда долара, не е твърда поръчка. Всички сделки от последната седмица зависят от това дали самолетът ще получи регулаторно одобрение за връщане в експлоатация. 

Иначе част от самолетите за Air Astana са за нейната дъщерна компания Fly Arystana. Казахската авиокомпания е клиент и на френския конкурент на Boeing – Airbus, който тази седмица направи огромни сделки, изпреварвайки по този начин американския производител.

The Wall Street Journal съобщи по-рано днес за 10 поръчки на Boeing 737 Max и 10 от по-големия 737 MAX 10 от неразкрит купувач, позовавайки се на хора, запознати с въпроса.

Новините от вторник следват разширяването на поръчката за самолети Max 737 8 от базираната в Турция SunExpress, която добави още 10, на стойност 1.2 милиарда долара по списъчни цени, в допълнение към предишна поръчка от 32 бройки.
Коментари: 0