Богатата на петрол Саудитска Арабия строи първата си вятърна централа

Тя ще заработи в началото на 2022 г.

Богатата на петрол Саудитска Арабия строи първата си вятърна централа

Снимка: Pixabay

Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, е готова да започне да генерира вятърна енергия в рамките на три години като част от усилията за оползотворяване на възобновяемата енергия и за намаляване на местното търсене на изкопаеми горива.

Поделението за ВЕИ на Electricite de France SA и базираната в Абу Даби Mubadala Investment Co. сключиха споразумение със саудитски и международни банки за финансиране на проекта, според изявление на Masdar. Не се казва кои са кредиторите.

През януари EdF Renewables и Masdar спечелиха договор за изграждане на 400-мегаватово съоръжение Dumat Al Jandal, което ще започне да произвежда електроенергия през първото тримесечие на 2022 г. 

Проектът ще бъде най-голямата вятърна централа в Близкия изток.

Саудитска Арабия се опитва да развие нови индустрии, за да намали зависимостта на икономиката си от петрола. Нейният държавен фонд планира да инвестира във възобновяеми енергийни обекти и фабрики за производство на компоненти за слънчеви и вятърни паркове. Страната иска да използва повече природен газ и възобновяема енергия, за да освободи около 600 000 барела суров петрол, който в момента гори всеки ден, за да генерира енергия.

Министерството на енергетиката предварително е определило 60 компании да кандидатстват за 12 проекта за възобновяеми енергийни източници, които планира да обяви тази година, започвайки от този месец, с цел да добави 3 000 мегавата капацитет.
Коментари: 0