Богатството на пътешественика

Пътуването е моят начин да видя как е устроен светът и по-добре да разбера хората, живота и самия себе си, казва Кирил Свраков

Богатството на пътешественика

Кирил Свраков в Кашгар, Китай

Снимка: Кирил Свраков

Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева

Светът е голяма книга, която трябва да бъде прочетена, но онзи, който не пътува, остава на първата й страница, твърди Св. Августин Блажени. Кирил Свраков е прочел доста страници от тази „книга”. Бил е в над 120 страни и е обикалял в тях, но не като турист, който си прави селфи за Фейсбук. В Инстаграм ще го откриете като #waygoer – неологизъм със значението на човек, който пътува, за да опознае света.

Път


Етиопия

В този глобален свят може да избираш какво да правиш с живота си. Самият той, когато станал на 16, заедно с майка си се преместил в Ню Йорк. Нямал съмнение, че това е центърът на света, най-хубавото място за живеене. Докато не започнал да пътува... Първоначално мислел, че една година ще е достатъчна за околосветска обиколка. Но пътешествието продължило осем години и след известно прекъсване, в което работил, за да набави финансов ресурс, отново се върнал към пътуването като начин на живот.

Защо


Сокотра

„Прекаленото заседяване на едно място може да предизвика убийствени емоционални отлагания у човека. Това е знак, че трябва да поемеш нанякъде, за да вдъхнеш чист въздух, да усетиш вятъра. Пътешествието не е преместване от едно място на друго и човек трябва да съзрее за него. То е преживяване, размишление, търсене на отговори…” – в този кратък цитат на именития полски журналист Ришард Капушчински се съдържат усещания, които Кирил Свраков изпитва. Тук са и част от отговорите защо пътува.

Накъде


Оман

За да пътешестваш, трябва да си готов на това. Много хора се спират още при мисълта, че е нужно финансиране. Кирил обаче се е убедил, че искаш ли силно, винаги се намира начин. Някои отсядат в петзвездни хотели, но повечето пътуват с оскъдни средства. Време, желание и малко пари – е всичко, което стига да тръгнеш по света. Най-напред обаче трябва да напуснеш зоната на комфорта. Изморително е, понякога има рискове, опасности, изпитания, но всяка нова страна е нова тръпка. Хоризонтът отваря нови перспективи. Пътуването става твоят наркотик, твърди Кирил Свраков.

Пръста на съдбата


Непал

Пътешествията всъщност са едно голямо пътуване към себе си. Те прекрояват човека отвътре. Кирил се е убедил, че съдбата обича смелите, но тя има свои планове за всеки. За него 26 декември 2004 г. е паметна дата. Тогава мощно земетресение по североизточните брегове на остров Суматра предизвика чудовищно цунами, което помете Индийския океан и уби повече от 226 000 души. Бедствието порази крайбрежните райони на 14 държави. А само няколко часа преди то да удари, Кирил Свраков си тръгва от тайландския остров Пукет, който беше от най-засегнатите зони. През юли 2006 г. е в Египет и усилено търси самолетен билет, за да стигне в курорта Шарм ел Шейх. Но дни наред – никакъв билет! Няма и няма. Кирил е твърдо решен да отиде там и тръгва с автобуси и ферибот. Пристига в курорта няколко часа след бомбените атентати, които отнеха живота на близо 90 души и пострадаха мнозина.

Училище за смелите


Бутан

Пътешествията са най-доброто училище. Когато някой вече е изобретил нещо и то работи, просто го приложи, вместо отново да откриваш колелото. Една китайска поговорка гласи, че по-добре да пропътуваш 1000 км, отколкото да прочетеш 1000 книги. Много хора се боят да тръгнат на път и този страх не им дава възможност да отворят сетивата си. А Кирил вече гледа на България през своето глобално око: „Страната се променя, но бавно. Хората тук не са свикнали да изискват. Къде другаде продавачът е цар, а не клиентът? Времето не се цени, навсякъде те карат да чакаш”.

Когато разберат колко е пътувал и колко и похарчил, някои възкликват: „За тези пари щях да си купя супер автомобил...” Но Waygoer не смята, че пътуването е прахосничество на пари, време и възможности. Пътешествията са неговото богатство. Богатството, заради което вече е избрал Европа да е мястото, където да се завръща след поредното пътуване.

Коментари: 0