Борис Джонсън: Няма да изоставим Европа след Brexit

Великобритания незабавно да започне процедура за излизане от ЕС, призова френският външен министър

Борис Джонсън: Няма да изоставим Европа след Brexit

Излизането на Великобритания от ЕС не означава, че държавата ще напусне Европа или ще „изостави“ своите приятели. Това заяви новият британски външен министър Борис Джонсън след срещата с колегите си от ЕС в Брюксел, цитиран от BBC.

В своя дебют на международната сцена Джонсън коментира атентатите в Ница и заяви, че ЕС се нуждае от „координиран отговор“ на тероризма. Той призова за „сдържаност и умереност от всички страни“ в Турция след опита за преврат.

Джонсън се срещна с колегите си от ЕС, за да обсъдят актуални въпроси, свързани с атентата в Ница и със събитията в Турция. На срещата обаче няма да има официални дискусии за излизането на Великобритания от Обединена Европа.

„Днешните срещи сигурно ще бъдат странни, след като човекът, който сравни амбициите на ЕС да създаде супердържава с тези на Адолф Хитлер, сяда до 27 други министри“, отбеляза дипломатическият кореспондент на BBC Джеймс Робинс.

По време на срещата френският външен министър Жан-Марк Еро е заявил, че Обединеното кралство трябва максимално бързо да стартира процедурата по напускане на ЕС, за да предотврати „попадането на Европа в състояние на несигурност“.

„Искаме да избегнем попадането на Европа в състояние на несигурност. Колкото по-скоро Великобритания започне преговори с останалата част от ЕС, толкова по-добре“, категоричен бе Еро.     

Той сподели, че е имал „откровен, но полезен разговор“ с Джонсън през уикенда и ще говори с него „с максимална откровеност и искреност“.

Според френския дипломат двете държави имат добри работни отношения. „Франция и Великобритания все още имат важна двустранна връзка, особено по въпросите на отбраната и миграцията, пример за това е споразумението Туке за Кале“, подчерта министърът.

Дипломатическата среща се провежда на фона на казаното от британския министър за Brexit Дейвид Дейвис, че европейските мигранти, които сега пристигат в Обединеното кралство, може да нямат правото да останат.

Той предупреди, че може да има точка на прекъсване, ако има „скок“ в новопристигналите, но всички стъпки трябва да са съвместими с правото на ЕС.

Коментари: 0