Борисов: До дни банките ще решат за „кредитната ваканция“

Те ги обсъждат с Българска народна банка

Борисов: До дни банките ще решат за „кредитната ваканция“
10924 ~ 1 мин. четене
Търговските банки до дни ще вземат решение относно това дали да бъде обявена "кредитна ваканция" в България. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов днес по повод въпрос за предстоящи мерки за засегнатите от кризата. 

Той добави, че в сряда банки, заедно с БНБ, ще обявят подобни мерки. По думите му обаче той е помолен да не ги коментира до тогава. 

Борисов обясни, че финансовите институции преговарят с Българска народна банка много усилено относно въвеждането на мерките. "Финансовият министър също е с тях всеки ден", добави Борисов. 

Припомняме, че преди дни Европейският банков орган (ЕБО), в чийто Съвет на надзорниците е и БНБ, подкрепя инициативите за целенасочени и временни мораториуми (публични или частни), приемани на национално и общоевропейско равнище, които спират или отлагат плащания по банкови кредити. Това бе публикувано официално след заседанието на регулатора, на което са обсъждани ефектите върху банковите системи в Европейския съюз от мерките за противодействие на COVID 19.
Коментари: 0