Борисов бе удостоен с девети дан по таекуондо

Премиерът счупи дъска с юмрук в Сеул

Борисов бе удостоен с девети дан по таекуондо

Премиерът Бойко Борисов бе удостоен с почетния девети дан в корейското бойно изкуство таекуондо. Това се случи по време на посещението му в Световната централа по таекуондо в Сеул Kukkiwon - организацията, която управлява дейностите по таекуондо и допринася за глобализацията на бойното изкуство.

„Принципите на таекуондо са интересни - да не се плашиш от силния, но да уважаваш слабия. Да си снизходителен към другите, да си критичен към себе си. Да направиш една крачка назад пред противника, за да му дадеш още малко шанс да обмисли, уменията да се използват за мир“, коментира министър-председателят.

Според него това е идеология, която е изключително важна за съвременния свят, включително и за политиците.

Борисов допълни още, че отношенията между България и Сеул са изключително близки в таекуондото. Той припомни, че преди демокрацията този вид спорт у нас е бил забранен, а след това, за радост, много млади хора вече тренират таекуондо.

България печели медали от редица първенства, а федерацията ни се справя много добре, подчерта премиерът.

Световната централа Kukkiwon е основана от правителството на Република Корея през 1972 г. Таекуондото става за първи път олимпийски спорт по време на лятната олимпиада в Сидни през 2000 г. като за първи път е бил демонстрационен спорт на олимпийските игри в Сеул през 1988 г. Днес таекуондо е международно бойно изкуство в 203 страни и се практикува от над 80 милиона души.

Коментари: 0