Борисов: Дигиталната инфраструктура е бъдещето

Премиерът е убеден, че в България и ЦИЕ има много талантливи специалисти в IT сферата

Борисов: Дигиталната инфраструктура е бъдещето
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Години наред политиката на премиера Бойко Борисов се концентрираше около пътищата, магистралите и физическата инфраструктура. Постепенно промени говоренето си и днес вече определя като приоритетни и други области. „Дигиталната инфраструктура е бъдещето“, констатира днес той по време на форума Startup Europe Summit.

Борисов е убеден, че в България и източноевропейския регион има много талантливи специалисти в сферата на информационните технологии. Той припомни, че в близкото минало освен като “барутен погреб” Балканите са били известни и със своите даровити хакери. По думите му обаче те са използвали потенциала си за зловредни дейности като това да източват кредитни карти например.

„Сега целта е да впрегнем този потенциал в нещо градивно“, каза Борисов. В тази връзка той обърна внимание на това, че ЕК заделя все повече пари за цифрова икономика.

По думите му Европа е далеч от САЩ и Китай в своето развитие в областта на информационните технологии. “искаме да направим платформа, с която да се даде възможност на гражданите да създадат мощна цифрова икономика”, обобщи премиерът.
Коментари: 0