Борисов е категоричен: председателството не беше ПР кампания

Той представи в парламента днес доклад за резултатите от изминалото еврошефство

Борисов е категоричен: председателството не беше ПР кампания

Снимка: Economic.bg

Резултатите са красноречиви и не са част от ПР кампания. Така премиерът Бойко Борисов отговори в Народното събрание на обвиненията на Корнелия Нинова, че е „превърнал еврошефството в партийно мероприятие за рейтинга на един човек“. Премиерът обаче се похвали и с поздравленията, които е получил от лидера на Зелените в Европейския парламент Ска Келер за успешното председателство.

"Председателството ни осигури плавен старт на финансовата рамка за следващия бюджетен период, осигурихме обмен на мнения, има и нови предложения, отделни предложения за цифровизация, което ще доведе до качествени работни места и ръст на икономиката, поставихме младите хора в центъра на дебата за бъдещето на Европа, отпуснаха се допълнителни пари за образование и младежи", заяви Борисов.

Той акцентира върху срещата на върха, която се проведе на 17 май в столицата, като отбеляза, че сме дали трибуна за диалог и на Македония, и Гърция, и за покана от НАТО за преговори с Македония, както и за започване на преговорите за членство на Скопие.

Според Нинова обаче председателството е било голяма възможност за страната ни, която е била пропусната. "Председателството е добро като форма и организация, но със слаби политически резултати", категорична е лидерът на левицата.

"Мотото на Българския парламент, стана слоган на целия ЕС в изминалите шест месеца. "Съединението прави силата" е смисълът на европейската кауза и, макар че идва от историята ни, трябва да остане като основният принцип на българската политика и в бъдеще. Това беше първото председателство за нашата страна след приемането ни в ЕС. То беше изпитание за европейската ни идентичност. Но ние показахме, че България може да работи убедително като европейска държава, да разбира същността на европейските приоритети и да прояви умението да работи пълноценно за тяхното постигане", заяви Бойко Борисов.
Коментари: 0