Борисов: ЕК може да предложи нови правила за международните превози

Причината е, че новите правила по пакета \"Мобилност\" пречат на усилията за опазването на околната среда

Борисов: ЕК може да предложи нови правила за международните превози
Европейската комисия може да предложи нови законодателни предложения по отношение на промените в правилата за международните пътни превози. Това заяви премиерът Бойко Борисов в профила си във Facebook по повод новината, че промените по пакет "Мобилност" може да бъдат спрени заради това, че са в противоречие с целите, които си постави Европейската комисия за борба с климатичните промени.

"Европейската комисия е приела на вчерашното си заседание в Страсбург решение за изготвяне на оценка на въздействието", обяснява премиерът като добави, че е информиран от българския еврокомисар Мария Габриел.  

"Причината за решението на комисарите е, че новите правила по пакета "Мобилност" и особено разпоредбата камионите да се прибират празни в страната, които бяха договорени преди седмица, не помагат, а напротив - пречат на усилията за опазването на околната среда", написа още Борисов. 

По информация на Economic.bg Европейската комисия (ЕК) се очаква да излезе с официално становище, свързано с пакета „Мобилност“ (наричан още плана "Макрон") до утре следобед. От него ще стане ясно дали отпадат промените, за които се бяха договорили Комисията, Съвета на ЕС и Европарламентът.

След вчерашното заседание на Европейската комисия в Страсбург, изданието Politico цитира зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, който заяви, че Комисията ще спре въвеждането на промените, свързани с пакета „Мобилност“, насочени към задължението на камионите да се връщат в държавата по регистрация на фирмата поне веднъж на 8 седмици.

Според ЕК това ще доведе до увеличаване на вредните емисии в атмосферата, което е в противоречие с целите, които си постави Европейската комисия за борба с климатичните промени. Новите правила предвиждат допълнително излишно движение на дизеловите камиони по европейските пътища, пише изданието.
Коментари: 0