Борисов: Моят интерес е евтин газ и нефт за българите

Според премиера депутатите имат нужда от имунитет само в НС

Борисов: Моят интерес е евтин газ и нефт за българите
320 ~ 3 мин. четене
И от САЩ, и от Русия ми се сърдят, когато говоря неприятни неща, но едните ми продават най-скъпия ток, а другите - най-скъпия газ. Моят интерес е българите да получават евтин газ и нефт. С тези думи премиерът Бойко Борисов коментира изказванията си от последните дни, свързани с отношенията между България, Москва и Вашингтон. 

Премиерът призна, че според него руският външен министър Сергей Лавров в момента е най-добрият дипломат в света. "Но все пак ме чете, а аз съм малък, мога само да го раздразня", коментира Борисов изказванията на Лавров по повод думи на премиера на България отскоро относно цената на синьото гориво.

Бюджет 2016

В бюджет 2016 е заложен дефицит от 2%, което се равнява на 1,8 млрд. лева нови задължения, каза още премиерът Борисов в интервю пред БНТ. При предишното ни правителство, с Дянков начело на финансовот министерство, оставихме 0,45% дефицит. При повторното ни идване на власт Орешарски ни остави 3,8% дефицит, без да е ясно откъде ще се финансира този дефицит. Сега ние трябва да вземем заем, за да плащаме натрупания от тях дефицит. Всяка година имаме по 1 млрд. лева само лихви да изплащаме, обясни Борисов.

Той допълни, че за следващата година целта е дефицитът да бъде сведен до 1%.

Все пак, ще има увеличение на заплати в Спешна помощ и на социалните работници догодина, на учителите със задна дата от 1 октомври т.г.

За изборите

Изборите толкова бяха предопределени, че с никого не се "сборихме" в добрия смисъл на надпревара, коментира премиерът резултатите след вота в неделя. Според него кметовете на ГЕРБ са доказали, че са без алтернатива, и хората са гласували категорично за тях, защото виждат всеки ден какво е направено.

Хаосът с броенете на протоколите от столичните секции в зала "Арена Армеец", където представителите на комисиите бяха заключени над денонощие премиерът определи като "глупости" и "идиотщина" и обясни, че затова е поискал оставката на председателя на Общинската избирателна комисия, която днес бе връчена.

За депутатския имунитет

Премиерът и министрите нямат имунитет, а нашата работа не е по-малко отговорна, коментира Борисов внесеното от ГЕРБ предложение за отмяна на чл. 70 от Конституцията, който забранява задържане на народни представители. Според него депутатите трябва да са защитени и свободни да работят, когато са в Народното събрание, но е недопустимо навън да се държат хулигански и да си позволяват постъпки, за които всеки гражданин може да бъде задържан.

За енергетиката и освободения зам.-министър

Борисов обясни, че е освободил зам.-министъра на енергетиката Антон Павлов, защото не е доволен от работата му. Днес, като му звъннах да го питам къде е, се оказа, че е на Витоша. Какво прави в петък на Витоша?, попита премиерът и обясни, че не е дочакал Павлов да му обясни, а го е освободил.

Енергетиката е единственият сектор, в който правителството има проблеми, смята премиерът. Заварихме НЕК с дефицит от 3,8 млрд. лева, не виждам в този сектор програма и концепция за работа. Енергетиката е едно тресавище, насадено с Белене, Цанков камък, американски централи, 

Като друг проблемен сектор премиерът определи железопътния, където от десетилетия също са натрупани много проблеми и задължения на БДЖ в размер на 800 млн. лева.

За магистралите

През 2016 г. ще започне изграждането на "Хемус" и до 2020 г. се надявам да сме изкарали голяма част от нея, защото тя е сложна за изпълнение, каза още премиерът. Орешарски я извади от проектите за изграждане, защото била скъпа и сложна, но Северна България и Варна евтини ли са, ненужни ли са?, попита премиерът.

Той се похвали още с усвоени 99% от средствата в сектор екология, където парите по оперативната програма на два пъти бяха спирани. С тези средства са изградени завод за отпадъци, ВиК мрежи, пречиствателни станции, от догодина морето ще е чисто и хората няма да се разболяват, каза още премиерът.

Подкрепи Economic.bg