Борисов: Оставката на правителството не е на дневен ред

Надявам се протестите да спрат, като паднат цените на горивата, заяви премиерът

Борисов: Оставката на правителството не е на дневен ред

Снимка: Economic.bg

Оставката на Валери Симеонов стои на дневен ред при Патриотичния фронт. Аз имам коалиционно споразумение с Обединени патриоти и това е решение на тях. Борисов поясни, че оставка на правителството не е на дневен ред. Съжалявам, че като кабинет се вкарахме в тази тема, след като положихме толкова много усилия. Това заяви премиерът Бойко Борисов в сутрешния блок на bTV.

Изказването на Валери Симеонов ни върна на улицата. Надявам се, че той осъзнава, че с изказването си „уж болни деца“, той знае, че те наистина са болни. Аз поднесох извинение от негово име, трябваше да го направи и той. Неговото извинение беше решение на целия коалиционен съвет. Той също има човек с увреждания в своето семейство и знам колко трудно го понася. Пак съжалявам, пак се извинявам.

Относно протестите премиерът подчерта, че цените на горивата в момента са паднали с 20 ст. Те падат и ще продължат да падат, защото цената на петрола пада. Протестите обаче се засилват. Ние искаме да убедим хората, че държавата няма повече възможности да направи това, защото означава да намалим акциза. Редно е КЗК да разреши на компаниите всеки ден да публикуват как формират цената на горивото и всеки човек да може да види.

Борисов поясни, че увеличаването на доходите е в основата на новия бюджет, в който е заложено увеличение на заплатите в различни сфери. 150 млн. повече за хора с увреждания, увеличават се и парите за здравеопазване, култура и т.н. Във всяка една сфера доходите се повишават. Когато се постави въпросът за бедността нека да си припомним коя партия подписа за АЕЦ „Белене“ и коя партия върза електромерите на хората за ТЕЦ Марица – БСП.

Надявам се протестите да престанат след като падат цените на горивата. Факт е, че и в останалите държави цените са такива, каза още министър-председателят.

Според него в момента не е възможна друга конфигурация за правителство. Аз не мисля, че трябва да се стига дотам, допълни той.

Две години управляваме с яростни атаки всеки ден и те не могат да ни настигнат. Нищо различно от това, което хората са подредили преди две години, няма. Дори и Валери, Патриотите и ние съжаляваме за тези думи, които изкараха хората на улицата. Разбира се, че има и платена намеса в тези протести, която подлага управлението на изпитание. БСП не може да достигне това, за което претендира, че може да се управлява, каза Борисов.

За отношенията между президента Румен Радев и управляващите Борисов заяви, че от миналия петък няма ден, в който президентът да не е нападнал правителството. Аз не знам с какво сме предизвикали това. Той е в правото си да ни критикува колкото иска, но не може когато говори за партия, да не спомене и БСП. Какви коли карахме по време на тяхното управление? 7 млрд. са разпръснати само за управлението на БСП за две години, как няма да се сме най-бедната държава, попита Борисов. 

Хората трябва да разберат, че ако сега „счупят“ държавата няма как да се мултиплицира ефектът от това видно увеличение. Похарчихме над 3 млрд. лв. за двата руски реактора, които сега не знаем какво да ги правим, пак заради БСП. Тогава те не са ли прогнозирали, че ако са руски реактори, а ние сме в ЕС, това би могло да бъде проблем, коментира Борисов.

Борисов подчерта, че заплатата му е с 4000 лв. по-малко от тази на президента Румен Радев (7000:11 000), като направи сравнение с 40 лв. коледни добавки за пенсионерите и 90 лв. за депутатите. 

Премиерът каза още, че не смята да прави нов кабинет в този мандат. 

Коментари: 0