Борисов „оставя“ Бисер Петков на работа

Борисов „оставя“ Бисер Петков на работа
Министър-председателят Бойко Борисов няма да приеме оставката на социалния министър Бисер Петков, въпреки че вчера от Министерски съвет обявиха, че му я е приел вече. Премиерът променя решението си, защото е чул тази сутрин по телевизиите, че протестиращите майки на деца с увреждания, които седмици наред са на палатков лагер пред Народното събрание, одобряват работата на Петков и смятат, че той работи за решаване на проблемите им.

„По повод оставката на социалния министър Бисер Петков, сутринта чух много мнения, различни от вчерашните. Вчера водихме дълго съвещание със социалния министър, финансовия министър, здравния министър, тогава зададох елементaрен въпрос: Как при положение, че тази година са дадени 80 млн. повече в тази сфера, има това недоволство? Социалният министър ми заяви, че не може да се оправи с тях, защото исканията са им такива, че са необходими по 300 млн. лв. повече на година. В същото време Мая Манолова казва, че проектозаконът ѝ не изисква повече пари. Затова сутринта на Бисер Петков му казах да иде на работа и да си върши работата“, каза Бойко Борисов пред журналисти по време на посещението си в Измир.

Премиерът изрази „недоумение“ от тазсутрешните изказвания на протестиращите майки. Според Борисов до вчера те са искали оставката на Петков и са заплашвали с увеличаване на палатковия лагер, а днес говорят, че са били готови да прекратят протеста си. Министър-председателят намекна, че те са мотивирани от нещо друго.

„Оставям го да си изпълнява ангажиментите и да направо среща с тях, да видим като имат министър, който ги разбира, дали ще махнат палатковия лагер. Щом казват, че протестът не е за пари, го оставям, да ми се махне тази тема от главата. От седмици стои палатковият лагер и не съм чувал, че този министър ще им реши въпроса. Искам да видя сега, да видя откъде идва тази задача към тях“, каза още Борисов.

Според него не е редно да протестират, щом в социалната сфера са дадени тази година 80 млн. лв. повече от миналата. Премиерът добави, че ако трябва да се отпуснат наистина 300 млн. лв. допълнително за децата с увреждания, „парите трябва да се вземат от пенсии, от МВР, от учителите, от армията“.

Припомняме, че през 2016 и 2017 г. правителството отпусна 2 млрд. лв. за саниране на 2000 блока в цялата страна. Годишно, като коледни и великденски надбавки за пенсионерите, се дават допълнително 100 млн. лв. Миналата седмица Народното събрание, по предложение на правителството, одобри държавна инвестиционна програма на стойност 3.3 млрд. лв. за военна техника. Предходните две години бюджетът на държавата е на излишък с около 2 млрд. лв.
Коментари: 0