Борисов поиска подкрепа от НС да \"спасява\" \"Южен поток\"

Ние като парламент ще искаме отговори от Брюксел, каза премиерът

Борисов поиска подкрепа от НС да \

Снимка: БГНЕС

Не приемам от съседна Турция да ни бъде говорено за суверинитета на България. Това заяви от парламентарната трибуна премиерът на България Бойко Борисов, който отговари на въпрос за "Южен поток" днес.  И призова: "Дайте ми възможност, след като ще са толкова големи загубите, да спасим "Южен поток".

"Никой от нас не е прочел и цифра колко България ще спечели от „Южен поток". „Южен поток" мина през етапи, в които включително и сегашното правителство, все още не можем да се доберем до договора. Не знам предишното правителство дали ги е чело. На нас все още не ни се дават. Бих помолил парламента, ако трябва силово да ги вземем, за да видим какво пише. Никой от нас не е прочел и цифра колко България ще спечели от „Южен поток", обяви Борисов. Той посочи, че е разбрал за спирането на проекта от изказването на руският президент Владимир Путин в Турция.

„Моля, когато се говори от студиата, да се има в предвид, че решенията на МС, които са взимани, са писмени и могат лесно да бъдат прочитани", призова Борисов.

Министър-председателят призова парламента да проведат конструктивен диалог и да поставят конкретни задачи към него във връзка с позицията на България, за да може при посещението си в Брюксел да я представи пред председателят на ЕК, вместо да се чете кой колко е допринесъл или попречил на проекта. „Има няколко въпроси, които ще поставя, би било добре да ми бъдат препоръчани от българския парламент", заяви Борисов.

"Ние като парламент ще искаме отговори от Брюксел. Не би било честно България да не отстоява европейските принципи. Партиите и в ляво, и дясно имат своите права да питат от една страна руската защо тези договори и преговори вървят. Трябва българският парламент да ми постави ясни задачи, за да можем да ги отстояваме и пред ЕК, и пред турска страна", каза още премиерът.

Както е известно,  в понеделник вечер руският президент Владимир Путин обяви в Анкара, че към момента спира проекта "Южен поток", като основната причина за това е България. По думите му "страната ни не е показвала, че действа като независима държава".

От друга страна, управляващата коалиция е твърдо разделена по темата "Южен поток". От ГЕРБ до момента са на мнение, че проектът е изгоден за България, ако се случи "по европейски правила". От Реформаторския блок, както и от Патриотичния фронт са против проекта.
Коментари: 0