Борисов предлага Румяна Бъчварова за вътрешен министър (обновена)

Премиерът ще иска оставките на главния сектретар на МВР Светлозар Лазаров и на шефа на ДАНС Владимир Писанчев

Борисов предлага Румяна Бъчварова за вътрешен министър (обновена)
172 ~ 2 мин. четене
Премиерът Бойко Борисов се появи изненадващо в парламента и преложи вицепремиерът Румяна Бъчварова за вътрешен министър. Заедно с това той поиска оставките на главния сектретар на МВР Светлозар Лазаров и на шефа на ДАНС Владимир Писанчев.

"Исках да осигуря спокойствие и осигуряване на професионално ръководство, защото следват трудни месеци. Но оценявайки това аз съм зависимият човек в държавата. Всеки, който ме познава, знае, че съм неуправляем. Аз ще дойда в НС и ще поискам оставките на Писанчев и на Лазаров, за да няма повече спекулации. На следващия МС аз ще го предложа, защото ситуацията, която тече в момента е, че се говори за задкулисие. Може би това е била целта. не мога да го понеса. Има граница, която не може да се премине и това е сега. Ще предложа за министър човек, който ще гарантира спокойствие. Дано колегите от опозицията ме разберат правилно. Ще бъдат разследвани хората, които са злоупотребили", заяви премиерът.

И добави: "Ще предложа за министър човек, който ще гарантира спокойствието и гражданската квота. По никакъв начин милиционерски номера да не минават повече, дано от БСП, ДПС и Атака ме разберат правилно, ще положа огромни усилия виновните да бъдат разследвани. Щеше да бъде прекрасно, ако имахме политическа култура, сега да седнем заедно с опозицията на тези важни места да се поставят професионалисти. Следват тежки месеци и тежки времена. За тези години така са разграждани и ние си имаме своите вини, но безспорно това е факт. Ще предложа Румяна Бъчварова за вътрешен министър. Надявам се и ГЕРБ, и РБ да оценят жеста, че искам гражданското начало. Надявам се с това да спрат манипулациите, на които много хора се поддават. Да се надяваме, че ДПС и БСП във важни моменти няма да се съобразяват с това кой с какво ще ни закичи като коментар", уточни още Борисов.

Борисов изтъкна, че за него е било голяма изненада, че вчера министър Вучков е подал оставка по такъв начин: "Това е изключително некоректен акт към мен и към правителството".

Борисов изненада журналисти и депутати с внезапната си поява в парламента по време на дебатите по промени в закона за горите и поиска думата. Премиерът още веднъж повтори тезата си от вчера, че моментът за повдигането на този въпрос е бил изключително неподходящ с оглед визитата на шефа на ФБР и делегацията на Азербайджан.

"Винаги съм казвал, че стабилността в тези няколко месеца след няколко служебни правителства е жизненоважна", настоя Борисов и посочи, че поради тази причина с много уважение се е отнасял и към опозиция, и към коалиционните си партньори.

"Една година бях разследван от фаянса, от плочките в банята, улуците ми разглобиха - ако е имало нещо, въобще нямаше да ми простят, заяви Борисов и добави, че е "неуправляем". 
Коментари: 0