Борисов: При нас няма необходимост от оставка като в Австрия

Оставките са прочистване и рокади ще има, колкото трябва, каза още премиерът

Борисов: При нас няма необходимост от оставка като в Австрия

Снимка: Economic.bg

Аз съм подавал оставка, когато е било нужно. Най-доброто място за живеене е Австрия и виждате там какво се случва. Разликата е, че там партньорите на Себастиан Курц са се издънили и затова е развалена коалицията и подаде оставка. При нас няма такава необходимост. Това каза премиерът Бойко Борисов тази сутрин в ефира на bTV, където взе участие заедно с водача на листата на ГЕРБ за евродепутат Мария Габриел. 

Оставките са прочистване и рокади ще има, колкото трябва, каза още Борисов по повод поредицата скандали с министри и ръководни кадри от ГЕРБ, които бяха принудени от Борисов да подадат оставки. Последният случай е от миналата седмица, когато поста си сдаде земеделският министър Румен Порожанов. 

По повод предстоящите избори в неделя премиерът каза, че се готви нов „Костинброд“, но „ние ще сме готови да реагираме“. 

„Злоупотреби има навсякъде, важно е държавата да не ги замазва. ЕК ще продължи да следи какво се случва“, включи се и Мария Габриел. Тя коментира, че в последния доклад на Европейската сметна палата, във връзка с докладваните опити за измами, България стои много добре пред страни като Холандия, Франция, Германия и Австрия. „Когато вземем предвид злоупотребите спрямо общия брой получени евросредства, отново сме в златната среда и изпреварваме държави като Италия, Франция и Унгария”, каза още Мария Габриел.

По повод консултациите на президента Румен Радев около избора за нов главен прокурор Борисов коментира, че според него „това е намеса в независимата съдебна власт“ и не е редно да се правят такива. Ролята на държавния глава настъпва при вече избран прокурор, когато той може да наложи вето върху решението.

Що се отнася до идеята за общоевропейски прокурор и Борисов, и Габриел изтъкнаха, че България е един от инициаторите, макар, по думите на премиера, други да се опитват да си припишат заслугите.

От общоевропейска армия обаче няма нужда, смята още Борисов. Според него на държавите по границата на ЕС може да се помогне по-ефективно чрез отпускане на допълнителни целеви средства. Според него страната ни е демонстрирала, че се справя добре с удържането на мигрантските вълни, включително благодарение на добрите си отношения с Турция. „Въпросът остава политически за Шенген – заради егоизма и страха, че ние сега се справяме и нашият емиграционен натиск е нула“, категоричен бе още министър-председателят. 

Според него до юли ще има развитие по въпросите за Шенген, Еврозоната и мониторинговия доклад за България.
Коментари: 0