Борисов „разпореди“ да се платят заплатите на медиците в Ловеч и Враца

Премиерът е настоял да има по-строг контрол върху законосъобразността на сключваните от лечебните заведения

Борисов „разпореди“ да се платят заплатите на медиците в Ловеч и Враца
2750 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Министър-председателят Бойко Борисов „разпореди“ на министрите на финансите и на здравеопазването да предложат механизъм, който да гарантира редовното изплащане на възнагражденията на лекарите и медицинския персонал в болниците във Враца и в Ловеч. Това се е случило в разговор между тримата, на който е било обсъждано неплатените за три месеца назад заплати, чиято обща стойност се оценява на 1.87 млн. лв.

От пресцентъра на Министерския съвет разпространиха информация, в която се казва, че в разговор с двамата министри премиерът е посочил, че разбира техните аргументи като финансисти, но „не може да допусне професионалисти, положили висококвалифициран труд, да бъдат лишени от добросъвестно изработените си заплати“

„Демотивирането на тези специалисти би могло да има тежки последици за здравето и живота на хората в областните центрове и в областите Враца и Ловеч“, е посочил Борисов. Той също така е заявил, че спазването на финансовата дисциплина по отношение разходването на публични средства е основен фактор за гарантирането на адекватни здравни грижи, но контролните функции не са задължение на редовия медицински персонал и той не може да бъде държан отговорен за действия или бездействия на ръководствата на болниците.

Миналата седмица здравният министър Кирил Ананиев даде телевизионно интервю, в което обвини работещите в МБАЛ „Хр. Ботев“ и МБАЛ „Параскев Стоянов“, че от 13 години наблюдават корупцията в тези болници, но не са сигнализирали. Той също така намекна, че протестът на медиците, които дори замеряха зам.-здравния министър Жени Начева с яйца и я призоваха да живее като тях, без да получава заплати с месеци, е политически мотивиран.

Днес министър-председателят е настоял за по-строг контрол върху законосъобразността на сключваните от лечебните заведения договори и изрази очакване, че виновните за лошото финансово състояние на болниците в Ловеч и Враца ще понесат отговорността си.

В интервюто, в което Ананиев обвини работещите в двете болници, не спомена нито веднъж имена на ръководители на тези болници, които 13 години са стояли безучастно или са участвали в корупцията, за която Ананиев говори. Той не спомена и за липса на надзор от стана на Министерството на здравеопазването и другите отговорни институции в държавата.

След разговора с премиера Борисов и в резултат на анализите, направени от страна на министерствата на финансите и на здравеопазването, на заседанието на правителството в сряда министърът на здравеопазването ще предложи осигуряване на необходимите средства за разплащане на просрочените задължения за възнаграждения и осигурителни вноски на медицинския персонал и служителите от двете болници. Приемането на това решение ще защити в максимална степен обществения интерес и ще гарантира нормалното функциониране на лечебните заведения.
Коментари: 0