Борисов ще открие „Балкански поток“ заедно с газовия хъб

Премиерът обясни на брифинг защо не е открил мащабния енергиен проект и защо се бави интерконекторът с Гърция

Борисов ще открие „Балкански поток“ заедно с газовия хъб

Снимка: Красимир Свраков

Александра Сотирова-Делчева Автор: Александра Сотирова-Делчева

„Балкански поток“ ще бъде открит, когато са готови всички други големи енергийни проекти, част от газов хъб „Балкан“. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов на брифинг днес.

„Когато имаме целия газов хъб „Балкан“ - гръцка връзка, „Балкански поток“, връзките със Сърбия, Румъния, с Гърция, тогава ще направим откриване и ще поканим всички съседи, които имат интерес“, каза той.

Така Борисов продължава да поддържа спорната позиция, че продължението на "Турски поток" през България е част от газов хъб "Балкан". Той многократно е твърдял, че „Балкански поток“ е част от вътрешната ни газова мрежа и заедно с другите проекти ще доведе до разнообразяване на източниците.

Но макар имената на двата проекта да са сходни, практически нямат нищо общо. Идеята на хъба е да бъде платформа, през която да се търгува газът, преминаващ през България от всички източници, като формално и суровината през "Балкански поток" ще се търгува там. Но реално проектът от границата на Турция до Сърбия ще пренася 90% руски газ и ще изпълнява ролята на транзитна тръба. "Газпром" е резервирал директно 80%, други 10% са запазени за швейцарската фирма МЕТ, която обаче отново е свързана с руската компания. И остават 10%, които засега не е ясно как ще се запълнят, тъй като интерконекторът с Гърция е далеч от завършване.

По време на днешния брифинг премиерът обяви, че изграждането на газовата връзка IGB се бави заради пандемията от коронавируса. "Гръцките работници дори не могат да излязат от вкъщи", каза Борисов. "Балкански поток" устройва всички държави в региона – и Турция, и Сърбия, и Македония, и Босна и Херцеговина, и нас - ще получаваме транзитни такси, и по него ще доставяме и американска, и каквато и да е газ, дошла от Александруполис", коментира още министър-председателят.

Днес Борисов отново повтори, че газовите проекти на правителството, сред които и "Балкански поток", ще върнат страната ни на газовата карта. "На България беше предписана рецептата да бъде само клиент – да получава 3 млрд. куб. м годишно, а транзитните такси да отиват в натовските държави Турция и Гърция. С цялото ми уважение към тези държави, но тези тръби ще издържат 50-60 години и следващото поколение българи ще си прибира транзитните такси. Там, където има тръби, няма много напрежение, показва световната история", каза премиерът.

Експертите обаче са на мнение, че само "Балкански поток" няма да доведе до диверсификация, без да е готов интерконекторът с Гърция. „Цялата риторика на правителството, че разширението на газопреносната мрежа ще осъществи диверсификация на Балканите и че през нашите тръбопроводи ще преминава всякакъв газ, е нереалистична, защото както виждаме, ще има само руски газ, който ще преминава през тази тръба“, обясни анализаторът към Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров, което ще бъде публикувано в понеделник, 11 януари.

Според него правителството се опитва да забави официалното откриване на проекта, по който вече достигна руска газ до Сърбия и президентът Вучич я посрещна ентусиазирано на 31 декември. Причината е, че САЩ наложиха санкции срещу участниците в строежа на "Турски поток" и припознаването на българската тръба като част от руския проект може да предизвика задействане на административните процеси и тук.

Коментари: 0