Борисов: За съжаление, в САЩ не ни познават от най-добрата ни страна

Премиерът е на посещение в Пловдив

Борисов: За съжаление, в САЩ не ни познават от най-добрата ни страна
Ние сме древен народ с хилядолетна история. Но за съжаление, не ни познават от най-добрата ни страна. В Америка, ако питате, ще кажат - стреляли по папата. Това коментира пред журналисти в Пловдив премиерът Бойко Борисов, цитира „Дневник“. Заедно с ръководството на фондация „Америка за България“ той разгледа новите археологически находки край централния площад в града и Базиликата.

„Дружбата ни със САЩ не върви само по линия на базите, ученията и отбранителната мощ, с тях правим и неща за археологията, културата и историята“, коментира Бойко Борисов. Премиерът изрази благодарност към Фондация „Америка за България", която съвместно с правителството и общината работи по мащабния и оригинален проект за реставрация и социализация на Базиликата. „

„Пловдив е от „живите градове", легнал върху такава история и хората ще имат все повече възможности да я виждат, ще идват повече туристи“, отбеляза министър-председателят. 

Премиерът Борисов акцентира върху сериозната подкрепа, която правителството оказва за разкриването и съхраняването на уникални археологически обекти в България. Според министър-председателя, по модела на Гърция и Италия страната ни може да има редица ползи от промотирането на археологическото си богатство. 

В Пловдив министър-председателят Борисов посети и новата галерия на улица „Гладстон". Строежът на галерията приключи в края на август, а в началото на септември в нея беше открита първата изложба. Строителството на изложбената зала продължи близо година, като стойността на проекта е 4,2 млн. лв. От тях 3,5 млн. лв. са отпуснати от държавата във връзка с домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата 2019.
Коментари: 0