Борисов забеляза скандалната поръчка на БАБХ, ще я проверява лично

Фирма на 40 дни се оказа единствен възможен доставчик на ваксини срещу чумата по дребните преживни животни

Борисов забеляза скандалната поръчка на БАБХ, ще я проверява лично
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Скандалната обществена пръчка за закупуване на препарат срещу чума по дребните преживни животни попадна в полезрението на премиера Бойко Борисов. Пред журналисти днес министър-председателят заяви, че лично ще провери поръчката и „ако има проблем, ще я анулирам“.

На въпрос дали знае за случая за фирма, която е създадена преди месец и която печели конкурса за обществена поръчка на БАБХ за препарат срещу чумата при дребните преживни животни, той отговори: „Ще проверя случая и ако са направили такъв заход ще анулирам конкурса и ще ги изгоня. Това мога да го обещая. Отговорът ми може да бъде получен и до края на деня. Не искам всеки ден да се обясняваме за такива гадове“, каза Борисов, цитиран от „Фокус“.

На 7 август БАБХ пусна покана за участие в процедура на договаряне без предварително обявление за възлагане на обществена поръчка с предмет „Доставка на диагностични ветеринарномедицински средства за чума по дребните преживни животни“. В този тип процедура могат да участват само предварително поканени участници, които трябва да отговарят на формални условия по Закона за обществените поръчки.

И БАБХ е решила да покани само фирма „Глобул вижън 2018“ ЕООД – дружество, регистрирано преди 40 дни, с капитал от 500 лв. и основен предмет на дейност „поддръжка на компютри и програмиране“. Според БАБХ избраната фирма единствена има оторизация от френския производител на ваксините – ID VET.

Стойността на поръчката е 330 000 лв. „Глобул вижън 2018“ има ангажимента да достави 39 360 дози ЕЛАЙЗА диагностичен кит за откриване на антитела срещу вируса на чума по дребните преживни животни с прогнозна стойност 251 116 лв. без ДДС. Също така ще трябва да достави 1 920 дози ЕЛАЙЗА диагностичен кит за откриване на антиген на вируса на чума по дребните преживни животни с прогнозна цена от 25 248 лв. без ДДС. За останалите 59 820 лв. без ДДС фирмата ще достави набор от китове за диагностика на чума по дребните преживни животни чрез метода на полимеразно-верижна реакция (PCR) в реално време – 2000 дози.
Коментари: 0