Bosch откри инженеринг център в „София Тех Парк“

Най-голямата гордост за нас е, че алгоритмите в автоматизираните коли са направени от българи, каза Борисов

Bosch откри инженеринг център в „София Тех Парк“

Снимка: Министерски съвет

4772 ~ 2 мин. четене
Германският производител Bosch откри първият инженеринг център в „София Тех Парк“. По време на официалната церемония беше показана и първата автоматизирана кола, която благодарение на специално разработен алгоритъм запомня траекторията, по която се е движила и без помощта на водача успява сама да се върне обратно и да паркира. При засичане на опасност или препятствие автомобилът спира, а водачът по всяко време може да изключи този режим, ако прецени, че има опасност от транспортно произшествие, обясниха по време на откриването.

Целта на центъра в София е да се превърне във водещ IT глобален софтуерен доставчик на производителите на автомобили. Разработването на софтуер за бъдещото развитие на автомобилостроенето ще постави България на световната карта като важна дестинация за автомобилния бизнес. Това от своя страна би могло да бъде повод за привличане на стратегически инвеститори в България. До 2023 г. в центъра ще работят над 500 високо квалифицирани инженери.

Премиерът Бойко Борисов присъстваше на откриването на инженеринг центъра и дори направи тестдрайв на колата. Веднага след това той заяви, че най-голямата гордост е, че алгоритмите в тези автомобили, които сега започват да се произвеждат, са направени от българи.

„Преди седем-осем години тук бяха военни казарми и на това затънтено място се изгради това, което виждате днес. Правят се велики неща тук. Усилията ни започват да се възнаграждават, защото на 100 метра от тук е един от аутсорсинг центровете на Световната банка, малко по-надолу ще бъде изграден и един от суперкомпютрите, които всеки един от вас ще може да ползва 24 часа/7 дни в седмицата“, заяви премиерът Борисов по време на официалната си реч.

„В България има сигурно над 250 автомобилни завода“, добави още той. Премиерът коментира и факта, че загубихме битката срещу Турция за откриването на завода на Volkswagen, като заяви, че България има само една слабост по този въпрос – че спазва европейските изисквания.

По думите на премиера българските инженери са много иновативни и трябва да се гордеем с това. Ето защо според него новооткритият център ще работи много години напред и ще създава високотехнологичен продукт.

„Новият председател на ЕК - Урсула фон дер Лайен, определи с екипа си за мен един прекрасен ресор, защото образованието и културата е бъдещето“. С тези думи Борисов завърши официалната си реч, като уточни, че усилията, които правителството полага вече се възнаграждават. И все повече млади хора започват да се връщат в страната заради високото заплащане и добрия начин на живот.
Подкрепи Economic.bg