Боян Томов: Кметът е най-близо до проблемите на хората

Гласуването в конкурса \"Кмет на годината\" е към своя край

Боян Томов: Кметът е най-близо до проблемите на хората

Кметът е човекът, който е най-близо до проблемите на хората. Той е избран от гражданите и трябва да разбира от всичко, да присъства навсякъде. Ежедневието на кметовете всеки ден е съпътствано от хиляди проблеми и затова е важно те да бъдат поощрявани за усилията си. Това заяви изпълнителният директор на Портала на българските общини Kmeta.bg Боян Томов в "Събуди се" по Нова тв.

Той обясни, че местната власт в България зависи от изпълнителната власт и понякога това затруднява работата на кметовете. През последните години конкурсът "Кмет на годината" се превърна в мост между местната власт, институциите и гражданите, а това е една нелека задача.

Борбата между кметовете е голяма, не само в големите градове, но и в по-малките населени места. Категориите в конкурса са разнообразни и гражданите могат да гласуват за своя градоначалник в сферата, в която смятат, че заслугите му са най-големи. Именно това е целта на конкурса - да отличи градоначалниците, които се справят най-добре, които реализират различни проекти и са отворени за проблемите на гражданите, поясни Боян Томов. 

Много бихме искали да организираме този конкурс на европейско ниво. Европейският портал за градове и граждани TheMayor.eu среща голяма подкрепа в чужбина, а идеята за конкурс "Кмет на Европа", се приема изключително добре от всички", допълни още той. 

Конкурсът "Кмет на годината" ще се проведе за шеста поредна година. Националното онлайн допитване започна на 22 октомври и ще продължи до 13 ноември. През този период граждани от цялата страна дават оценката си за своя градоначалник на kmetnagodinata.bg.

На 5-ти ноември ще стане ясно кои кметове са събрали най-много гласове от вота на народа и продължават във втория етап на конкурса. На 15 ноември на официална церемония ще бъдат обявени победителите. 

Коментари: 0