Браншовиците искат контрол над Програмата за развитието на селските региони

Така земеделието ще е по-конкурентоспособно, казва Христо Цветанов от Института за агростратегии и иновации

Браншовиците искат контрол над Програмата за развитието на селските региони

Снимка: Cross.bg

Автор: Николай Марченко

Ние поддържаме една такава теория, че в днешно време земеделието би било много по-конкурентноспособно тогава, когато се прави от браншови организации на производители. Това коментира Христо Цветанов, експерт на Института за агростратегии и иновации, цитиран от Радио „Фокус“.

Според него става дума един от съществените елементи, които се подпомага от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). По думите му, ако има 10 фирми или физически лица, които са се обединили по някакъв принцип, например, производители на някакъв зеленчук или зърнопроизводители, ще намерят малко общи неща помежду си, по-трудно ще вземат решенията и трудно ще имат доверие един към друг.

„Въпросът е, че, както е записано в самата Програма, вместо 4, както беше до сега, да бъде група и 7 да бъде организация на производители, трябва да бъдат минимум 10 и минимум 20, за да имат различни ставки на подпомагане, говоря точно за съфинансирането от Програмата за развитие на селските райони”, посочи Христо Цветанов.

Той обясни, че в стария референтен период, са се създали не повече от 10 организации, но в следващия период няма изгледи това да се стимулира. „Основно при зеленчукопроизводителите, при производителите на плодове, а защо не и при животновъдите, понеже не сме достатъчно конкурентни, имаме доста звена, докато стигне продукцията до крайния потребител, смятаме, че това е изключително важно да се случва, и то в най-скоро време”, каза още Христо Цветанов.

Експертът изказа мнение, че по този начин те ще могат да стигат и до големите вериги, и до големите пазари, ще произвеждат повече еднородна продукция в по-големи обеми. Според него, е изключително важно да се тръгне по пътя, който са извървели старите европейски страни.

Коментари: 0