Brexit увеличава расизма във Великобритания

Референдумът изправя Кралството пред негативна тенденция

Brexit увеличава расизма във Великобритания

Снимка: vfxsoldier.wordpress.com

Една обезпокоителна тенденция се наблюдава във Великобритания след проведения референдум за напускане на Европейския съюз през юни.

Близо 60 на сто от хората в Обединеното Кралство усещат нарастване на престъпленията от омраза, според проведена анкета от Института по търговски мениджмънт.

Над 75% смятат, че те са се превърнали в главен проблем за британското общество. Много хора се притесняват, че решението за напускане на Евросъюза е предложило психологическа подкрепа на расистите в държавата.

„След Брекзит атаките се увеличиха. Мисля, че референдумът ни изправи пред едно ново предизвикателство. Все повече семейства не се чувстват сигурни заради медийното внимание, заради политическата несигурност. Има много съмнения по отношение на правата на мигрантите“, заяви Алекс Мбе, директор на анти-расистка благотворителна организация.

Една от най-често срещаните нападки към мигранти е да се върнат обратно по родните си места. Преди, фразата "връщай се обратно, откъдето си дошъл" беше изключителна рядкост. Но покрай кампанията за Брекзит, тя се възроди, смята Мбе.

Според данни на Скотланд Ярд броят на престъпленията от омраза се е покачил драстично, от близо 1500 случая преди до близо 2500 случая след референдума през юни, съобщава БНТ.

Районите, гласували в полза на Брекзит, са също така и местата, където се наблюдава най-високо покачване на подобни престъпления.

Коментари: 0