Brexit е повишил одобрението към ЕС

Престанаха прогнозите за разпад на Блока

Brexit е повишил одобрението към ЕС

Излизането на Великобритания от Европейския съюз може всъщност да е направило повече добро, отколкото лошо, за Блока, коментира Quartz. Общественото одобрение към ЕС се е повишило в много държави, включително Германия. Там то е скочило от 50% точно преди референдума за Brexit през 2016 г. до 68% тази година.

Във Франция и Холандия също гледат на ЕС по-благосклонно. Дори и във Великобритания този показател се е повишил.


Евроскептично настроените кандидати бяха последователно отхвърлени във Франция, Холандия и Германия. По-рано тази година французите отхвърлиха крайнодесния кандидат за президент Марин Льо Пен в полза на симпатизиращия на ЕС Еманюел Макрон.

Излизането от ЕС обаче носи негативи за британската икономика. Постоянният поток от лоши новини от Лондон е всекидневно напомняне към европейците за възхода на Блока.

През 2014 г. британската икономика беше с най-бързия растеж сред страните от Групата на седемте (Г-7). След само четири години обаче тя става най-бавно растящата. През 2018 г. се очаква тя да бележи ръст от само 1% в сравнение с 2.1% за Германия и 1.6% за Франция.


Европейският съюз продължава да е изправен пред сериозни предизвикателства, включително мигратска криза, стагнация на заплатите и тежка бюрокрация. По думите на Макрон Блокът е „прекалено бавен, прекалено слаб, прекалено неефективен“. Престанаха обаче прогнозите за разпад на ЕС.

Коментари: 0