Brexit и за английския език, \"губи значение\" за Юнкер

Председателят на Еврокомисията говори на френски на фона на нарастващо напрежение между Острова и ЕС

Brexit и за английския език, \
2306 ~ 1 мин. четене

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви по време на конференция във Флоренция, че "английският губи значение в Европа". Изявлението му идва на фона на покачващото се напрежение между Европейския съюз (ЕС) и британското правителство относно излизането на Великобритания от блока.

Той заяви, че речта му е на френски "защото бавно, но със сигурност англичаните губят значение в Европа, а и защото Франция има избори".

Според Юнкер решението на Обединеното кралство да напусне Евросъюза е трагедия. "Преговорите с нашите британски приятели ще са справедливи, но нека не забравяме, че не ЕС напуска Великобритания, а Великобритания напуска ЕС, което прави нещата различни", коментира председателят на Еврокомисията, цитиран от BBC.

Днес по-късно главният преговарящ на ЕС по въпросите на излизането на Великобритания от структурите на Общността Мишел Барние ще направи изявление по темата. Вчера британският премиер Тереза Мей обвини европейски представители, че се опитват да се бъркат в да влият на предстоящите парламентарни избори в Обединеното кралство на 8 юни.

Подкрепи Economic.bg