Brexit ще отвори \"дупка\" в бюджета на ЕС

От ЕК обмислят пет плана за промяна на разходването на бюжджета на Общността

Brexit ще отвори \

Бюджетът на Европейския съюз е изправен пред сериозното предизвикателство да финансира повече дейности с по-малко средства. Това е становището на Европейската комисия, представено в „Документ за размисъл относно бъдещето на финансите на ЕС”. Там експертите на Комисията са представили пет сценария за бъдещото управление на бюджета на ЕС.

От ЕК изтъкват, че Brexit е допълнителен негативен ефект, който се добавя към трудностите за бюджета, отчетени след неговото съставяне. Решението на Великобритания да напусне Блока означава намаляване на общата вноска. Разходите се очаква да растат, тъй като след съставянето на бюджета са възникнали нови предизвикателства - бежанската криза, проблеми в сферата на сигурността, киберзаплахите и тероризма. За справянето с тях Блокът също трябва да отделя значителни средства.

Европейският комисар за бюджета на ЕС Гюнтер Йотингер, цитиран от The Economic Times, призова Блока да подобри ефективността на разходите си преди Brexit, който се очаква да бъде през март 2019 г. Еврокомисарят обясни, че след излизането на Великобритания се очаква "дупка" в бюджета в размер на 10 до 11 млрд. евро годишно. По-късно Йотингер написа в блога си, че „същевременно ние трябва да финансираме нови задачи като отбрана, вътрешна сигурност. Затова общата разлика може да бъде до два пъти по-голяма”.

В документа от ЕК петте плана са следните:

  1. Продължаване. 27-те страни-членки продължават да изпълняват своя дневен ред за реформи;
  2. Всички заедно правим по-малко. Всички страни правят по-малко във всички политически сфери;
  3. Някои правят повече. 27-те държави позволяват на групи членки да правят повече в определени области;
  4. Радикална промяна. Държавите от ЕС правят повече в някои области, същевременно правейки по-малко в други;
  5. Всички заедно правим повече. 27-те страни-членки решават да правят повече във всички политически сфери.

„Бюджетът на ЕС и самият Европейския съюз като цяло ще се променят след 2020 г.  Това е сигурно – статуквото не е опция за нашия Съюз. Бюджетът на ЕС ще трябва да е по-прост, по-гъвкав, по-рационализиран и трябва да позволява по-ефективни разходи”, заключават от ЕК.

Коментари: 0