Brexit застрашава единството на Великобритания

Британците все още са раздвоени дали да напуснат, или да останат в ЕС

Brexit застрашава единството на Великобритания

Две седмици преди решаващия референдум във Великобритания бившите британски премиери Джон Мейджър и Тони Блеър предупредиха, че т.нар. Brexit може да застраши единството на Обединеното кралство. Коренно противоположни се оказаха и надеждите на 2 съседни британски града за бъдещото след референдума.

Кеймбридж е градът, известен с един от най-престижните университети в света, а също и технологичен център на Великобритания. Проучванията сочат, че в по-голямата си част, жителите са „за“ оставане в ЕС. При сегашната свобода на придвижване, Кеймбридж се е превърнал в притегателен център за учени от цял свят, а това няма да бъде възможно, ако страната гласува за излизане.

„Трябва да направим така, че хората да могат да идват и да допринасят със своите знания. Вместо това, ние се опитваме да ги затрудним, като напуснем ЕС. Ако излезем, ще ни бъдат спрени жизнено важни субсидии. Нуждаем се от тях, за да инвестираме в науката. Ще пострадат компании, университети, много неща няма да бъдат същите“, твърди Джулиан Хупърт, бивш депутат от Кейбридж.

Фармацевтичната индустрия също би понесла силен удар.

„Няма да можем нито да внасяме, нито да изнасяме лекарства. Като членове на ЕС, имаме достъп до 30% от всички лекарства по света. Приносът на Великобритания към тях е само 3%. Тоест излезем ли, оставаме сами“, отбелязва Дейвид Уилямс, директор на фармацевтична компания.

Само на 60 км от Кеймбридж, е град Питърбъро, където настроението е меко казано евроскептично. Градът е сърце на британското земеделие, там са и някои от най-големите предприятия в страната. След отварянето на границите, десетки хиляди източноевропейци отиват да работят именно там. Близо 60% от имащите право на глас са заявили, че искат да напуснат ЕС.

„Има огромна разлика между Питърбъро и Кеймбридж. Ние буквално бяхме залети от мигранти. Идват тук, отнемат ни жилищата, отнемат ни работните места... Икономиката на града ни страда, качеството на живот също“, заявява Патрик О'Флин, депутат от Партията за независимост.

„Аз съм за имиграцията, но държавата ни стана пренаселена. Има твърде много хора, а твърде малко площ. Ето защо ще гласувам за излизане от ЕС“, посочва Хана Купър, жител на Питърбъро.

Окончателният изход от референдума обаче продължава да бъде загадка, а социологическите проучвания все така дават противоречиви прогнози. Ще се стигне ли до Brexit или не? Отговорът ще научим след 23 юни.

Коментари: 0