Британската преса: Мей се справи с вътрешните врагове

Според медиите опонентите й за Брекзит нямат шансове, поне засега

Британската преса: Мей се справи с вътрешните врагове
680 ~ 3 мин. четене
Благоприятен изход от едно национално затруднение - така лондонският "Гардиън" окачествява подадената вчера оставка на британския външен министър Борис Джонсън.

Премиерът Тереза Мей се опитва да запази единството на своята Консервативна партия и двете оставки (И Дейвид Дейвис се оттегли от поста министър за Брекзит) означават, че тя ще спечели битката срещу фанатичните привърженици на "твърдото" напускане на ЕС, пише близкият до Лейбъристката партия вестник. 

През двете години, откакто е премиер, тя успяваше, понякога на висока цена, да задържи съпартийците си сплотени около една стратегия за Брекзит, изпълнена с неустойчиви противоречия, преднамерени неясноти и някои категорично опасни "червени линии". Миналата седмица на заседанието в правителствената резиденция в Чекърс, Мей успя да убеди министрите да замажат някои от червените линии, да уточнят някои от неяснотите и да вземат някои решения, необходими за постигането на относително гладки отношения с ЕС след Брекзита, каквито тя определено предпочита. Сега Мей разбра каква е политическата цена на споразумението от Чекърс, подчертава вестникът. 

Вероятностите за предизвикване на вот на доверие към Тереза Мей са налице, но по-сериозният политически въпрос пред консерваторите е също ясен: Дали малцинството привърженици на "твърдия" Брекзит от задните редове на парламента ще позволи на Мей да управлява чрез новата политика за Брекзита, която клони много повече към Европа, или премиерът ще рискува да разбие торите като управляваща партия в стремежа си да предотврати това? 

През следващите дни ще разберем дали крилото на Тереза Мей разполага със силата да надделее над антиевропейските, антирегулаторните и националистическите среди в партията. Така че няма да бъде преувеличено да се каже, че може би залогът е душата на Консервативната партия, заключава "Гардиън"

Според вестника торите имат историческата репутация на партия със сериозно отношение към властта. Но съвременната Консервативна партия може да бъде и изключително плодовита оранжерия за разнообразни дисидентски течения. И сега в нея се разгаря битка между фанатиците отдясно и прагматиците от десния център", пише лондонското издание. 

По повод оставката на Борис Джонсън "Мирър" посочва, че той е най-разпознаваемата фигура сред консерваторите не толкова заради своята запазена марка прическа и заради кампанията си за излизане от ЕС, но и заради своите гафове. Вестникът припомня най-големите от тях: веднъж Джонсън използва думата "негърчета" (piccaninnies) по адрес на чернокожите; друг път обвинява Папуа-Нова Гвинея в канибализъм и избиване на вождове; в своя поема пише, че Ердоган се сношава с коза; нарича Барак Обама "полукениец"; сравнява Европейския съюз с Хитлерова Германия; по време на приятелска игра на ръгби блъска грубо едно 10-годишно японче, по време на посещение в сикхски храм в Бристол нанася оскърбление на жена и др.

Консервативният "Дейли телеграф" си задава въпроса кой е новият министър за Брекзит Доминик Рааб и ще се сработи ли той с премиера Тереза Мей. Според вестника повишаването на Рааб до член на кабинета става въпреки предположенията, че той е в хладни отношения с Мей. По образование юрист, носител на черен колан по карате, амбициозният 44-годишен мъж изглежда готов за стремителна кариера, след като през 2010 г. бива избран за член на Камарата на общините в района Ешър и Уолтън, бастион на консерваторите. Рааб е сред най-убедените привърженици на Брекзита; той призоваваше за напускане на ЕС далеч преди референдума.

Но той е бил критикуван от Мей заради публикувана през 2011 г. статия, в която окачествява някои феминисти като "противни фанатици" и критикува активистите за равенство, припомня "Телеграф". 

"Ню Стейтсмън" отбелязва, че Тереза Мей излиза в донякъде по-силна позиция след вчерашния "луд наситен ден". Промените в кабинета са една от малкото отличителни черти в работата на Мей и вчера тя направи същото. Денят трябваше да бъде кризисен за Мей и той беше такъв. Не само победена, а смазана от лидера на лейбъристите Джереми Корбин в Камарата на общините, уволнила двама министри и множество младши министри, Мей освежи кабинета, за да бъде по-единен. 

Тереза Мей приключи деня - продължава "Ню Стейтсмън", - справила се с вътрешните си врагове, които до голяма степен вече са вън от правителството. А и днес е ясно, че нейните опоненти по Брекзита нямат шансове - поне засега - да я свалят от премиерския пост или да наложат алтернативна стратегия за излизане от ЕС. Но има и риск: всичко, което засилва недоволството сред торите привърженици на Брекзита, повишава шансовете те да гласуват против споразумението с ЕС, така че Обединеното кралство да напусне съюза без споразумение, предупреждава списанието.
Подкрепи Economic.bg