Британски депутати: Правителството крие реалната сметка за Brexit

Народните представители настояват управляващите да признаят каква сума ще получи ЕС за уреждане на излизането

Британски депутати: Правителството крие реалната сметка за Brexit

Снимка: Pxhere

Оценката на британското правителство колко ще трябва да плати Лондон на Европейския съюз като част от процеса по уреждане на Brexit е с поне 10 млрд. паунда (11.3 млрд. Евро) по-ниска, отколкото е реалната сума. Това посочва британска парламентарна комисия, пише агенция Reuters.

Преговарящите от Лондон и Брюксел са договорили, че сметката за уреждането на Обединеното кралство от ЕС ще е между 35 и 39 млрд. паунда (39.7 и 44.2 млрд. евро). Сумата трябва да се изплати през следващите няколко десетилетия, след като Великобритания напусне Блока на 29 март 2019 г.

Сумата, която Лондон трябва да плати на Брюксел беше един от най-спорните елементи в преговорите по Brexit. Някои от съпартийците на британския премиер Тереза Мей от Консервативната партия настояваха, че Великобритания не трябва да плаща нищо на ЕС. Крайното споразумение за сумата беше прието като постижение за Мей, тъй като цифрата беше по-ниска, отколкото се очакваше първоначално.

Комисията по публичните разходи от британския парламент обаче твърди, че сумата, която представя колко ще струва Brexit на държавата като цяло, всъщност подценява реалната цена за публичните финанси. Депутатите от комисията настояват правителството да е по-ясно по този въпрос.

„Реалната цена на Brexit е въпрос от изключителен обществен интерес. Правителството трябва да предостави на парламента и на обществото ясна и недвусмислена информация”, казва председателят на комисията Мег Хилиър.

Според доклад на комисията обявената сума, която Лондон трябва да плати на Брюксел, не включва 3 млрд. паунда (3.4 млрд. евро), които Великобритания трябва да внесе в Европейския фонд за развитие, който ЕС използва да оказва помощ на различните страни членки.
Коментари: 0