Британски индустриални предприятия са пред затваряне

Големи енергоемки производства в страната вече трудно се справят с рекордните цени на газа

Британски индустриални предприятия са пред затваряне

Снимка: Twenty20

13133 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Най-енергоемките британски производители, включително на стомана, стъкло, керамика и хартия, предупредиха правителството, че ако не се направи нещо за рекордните цени на газа, те могат да бъдат принудени да спрат производство.

Цените на суровината на едро са се увеличили с 400% тази година в Европа, отчасти поради ниските запаси и голямото търсене от Азия, което оказва особен натиск върху енергоемките индустрии, пише Reuters.

Индустриалните шефове проведоха разговори в петък с бизнес министъра Кваси Квартенг, но казаха, че са приключили без незабавни решения.

Ако правителството не предприеме никакви действия, тогава основното, което ще видим при стоманодобивния сектор, е все повече и повече спирания на производството в определени часове на деня и тези паузи ще стават по-дълги“, каза Гарет Стейс, генерален директор на UK Steel.

По същия начин Андрю Лайгър, генерален директор на Конфедерацията на хартиените индустрии, каза, че не изключва фабриките да преустановят производството поради увеличени разходи за енергия.

Дейвид Далтън от Британската асоциация на производителите на стъкло заяви, че някои компании са били на няколко дни от спирането на производството.

След като се срещна с лидерите на индустрията в петък, отделът на Квартенг заяви, че е решен да осигури конкурентно бъдеще за британските енергоемки индустрии. Той обеща да продължи да работи в тясно сътрудничество с компаниите през следващите дни, за да помогне за смекчаване на последиците от всяко увеличение на разходите, пред което са изправени бизнесът.

Въпреки това някои законодатели в управляващата Консервативна партия искат да бъдат направени повече за енергоемките индустрии.

Бих искал да видя повече държавна подкрепа за тези индустрии в краткосрочен план, за да гарантираме, че няма да ги загубим от Обединеното кралство и не възпираме по-нататъшни инвестиции“, каза Андрю Бриджън пред BBC.

“Мисля, че биха искали да видят таван на цените, които ще плащат за бензин.“

Икономиката на Великобритания вече се бори с криза във веригата на доставки.

Недостигът на работници след Брекзит, изострен от глобалното напрежение заради пандемията от COVID-19, разтърси британските вериги на доставки на всичко – от гориво и свинско месо до домашни птици и бутилирана вода, поставяйки всяко възстановяване от пандемията под заплаха.

Подкрепи Economic.bg